Life

Rețeta de chiftele de post preparată de măicuțele de la Mănăstirea Chiroiu. Deliciu garantat!

27.04.2021 | 12:29
Reteta de chiftele de post preparata de maicutele de la Manastirea Chiroiu Deliciu garantat
Maica Paraschiva de la Mănăstirea Chiroiu și-a prezentat propria rețetă de chiftele de post. Foto: captură TV Ialomița
ADVERTISEMENT

Vă prezentăm rețeta de chiftele de post pe care o prepară măicuțele de la Mănăstirea Chiroiu din județul Ialomița, una din cele mai delicioase mâncăruri pe care o putem consuma în Săptămâna Mare, când se ține cel mai strict post.

Maica Paraschiva de la Mănăstirea Chiroiu știe o sumedenie de rețete de post, iar printre cele pe care le gătește cel mai frecvent se numără supa de urzici și chiftelele făcute cu năut și griș.

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip postat pe Youtube, aceasta dezvăluie secretele rețetelor mănăstirești, în special a modului în care se prepară chifteluțele fără carne.

Rețeta de chiftele de post de la Mănăstirea Chiroiu

Pentru chiftelele de post aveți nevoie de multe verdețuri, care vor conferi un gust cu totul excepțional acestor preparate, un morcov mai mare dat pe răzătoare, 7-8 ciuperci, 7 linguri de griș, o pâine înmuiată și stoarsă care va înlocui ouăle, condimente și eventual pesmet dacă nu se leagă foarte bine compoziția.

ADVERTISEMENT

Maica Paraschiva spune că această rețetă a venit de la sine și nu este singura pe care o inventează, mâncărurile ei fiind îndrăgite de cei din mănăstire, dar și de către enoriașii care ajung acolo și sunt serviți în zilele de post și nu numai.

Ce trebuie să faci pentru ca aceste chiftele să nu fie tari

„Pentru ca aceste chifteluțe să nu fie foarte tari, să fie pufoase, e bine să le întoarcem de mai multe ori, să le lăsăm să se prăjească de mai multe ori”, a spus maica de la Mănăstirea Chiroiu în timp ce pregătea chiftelele.

ADVERTISEMENT

Chiftelele de post merg foarte bine cu pastă de tahini, iar dintre condimentele pe care le puteți folosi chiar în compoziție, pe lângă sare și piper, puteți adăuga cardamon și coriandru.

Există, așadar, o serie de alternative la preparatele cu care suntem obișnuiți în afara Postului, la produsele de proveniență animală. Carnea poate fi înlocuită în aproape orice preparat culinar. Dintre alimentele cele mai folosite în bucătărie în post putem enumera soia, cartofii și ciupercile.

ADVERTISEMENT