Rețetă de compot de piersici. O băutură delicioasă, fără conservanți

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
09/08/2020, 12:11
Rețetă de compot de piersici. O băutură delicioasă, fără conservanți
Rețetă de compot de piersici. O băutură delicioasă, fără conservanți. Sursa foto: Pinterest.com

Vara este sezonul ideal pentru a face dulceață sau compot care se pot păstra până iarna. Rețeta recomandată pentru ziua de duminică, 9 august, este compotul de piersici care se poate face atât din fructe întregi, cât și din fructe tăiate felii.

Piersicile își păstrează forma și textura atunci când sunt conservate în sirop, preparatul de azi fiind făcut din câteva ingrediente simple, rețeta fiind una fără conservanți.

Compotul se poate consuma ca atare sau în diferite prăjituri. În plus, există zone din țară unde acest preparat este ideal pentru fripturi sau alte feluri de mâncare.

Rețetă de compot de piersici. Ingrediente necesare

Pentru un compot dulce în care piersicile să-și păstreze aroma trebuie folosite fructe proaspete, de cea mai bună calitate. De asemenea, fructele trebuie să fie suficient de coapte, dar nu moi, ci mai degrabă tari la pipăit.

Așadar, piersicile sunt ingredientul principal când vine vorba de compot. În plus, pentru acest preparat mai este nevoie de apă, zahăr, dar și zeama de la o lămâie sau zahăr vanilat, în funcție de preferințe.

Mod de preparare compot de piersici:

  1. Înainte de a ne apuca de făcut compot trebuie să ne asigurăm că borcanele sunt sterilizate
  2. Pentru sterilizare se spală cu detergent de vase borcanele, se limpezesc, se usucă și apoi se sterilizează prin diferite metode
  3. Borcanele pot fi introduse pe o tavă metalică în cuptorul rece care ulterior se va încinge la 150 de grade Celsius și se lasă circa 30 de minute
  4. Se stinge focul și se lasă borcanele la răcit în interiorul cuptorului până când vor fi folosite
  5. Compotul de piersici se poate face atât cu fructe cu coajă, cât și decojite. Azi vom alege varianta cu fructe decojite, iar pentru asta fructele trebuie spălate în apă clocotită câteva secunde. Coaja se îndepărtează ușor
  6. Fructele se taie felii pentru a putea îndepărta sâmburii
  7. Se pune pe aragaz o oală cu 2 litri de apă și jumătate de kilograme de zahăr pentru a forma siropul de care avem nevoie pentru compot
  8. Siropul trebuie să fiarbă aproximativ 5 minute, spuma de la suprafață adunându-se de câteva ori
  9. Piersicile tăiate se pun în borcane peste care se adaugă siropul, acestea fiind închise etanș cu capace
  10. Borcanele cu compot se pun într-o oală încăpătoare pe fundul căreia a fost așezat un șervet de bucătărie împăturit în două. Se toarnă apă până la jumătate
  11. Oala se pun pe aragaz, la foc mediu. Trebuie să stea circa 1 oră și jumătate, ca ulterior borcanele să se scoată pentru a fi învelite pentru o perioadă cât mai lungă
  12. Borcanele de compot trebuie lăsate să se răcească până a doua zi.

 

 

 

Închide ×