Află cum poți face o rețetă de compot de vișine simplă și fără niciun conservant, o băutură perfectă pentru zilele calde de vară. Este sezonul cireșelor și vișinelor, iar gospodinele au început deja să-și facă provizii pentru anotimpul rece.
Compotul este una dintre cele mai iubite băuturi de fructe ale românilor, iar acum este momentul perfect să faci unul de vișine, fără să folosești conservanți.
Au început să apară fructele de sezon, așa că este momentul perfect să faci o rețetă de compot de vișine. Este ușor de făcut și nu este nevoie să folosești conservanți pentru a o putea păstra.
Cireșele și vișinele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de vară, perfecte pentru a le conserva sub formă de compot.
Rețeta de compot de vișine este foarte ușor de făcut. Trebuie doar să urmezi câțiva pași de bază, iar rezultatul la fi unul pe măsura așteptărilor.
Cu aceste ingrediente ar trebui să obții 3 – 6 borcane de compot. itește în continuare și află cum să faci o rețet de compot de vișine.
Se spală foarte bine vișinele în mai multe ape reci. Se îndepărtează codițele și frunele și se pun la scurs într-o strecurătoare.
Este bine să ai borcane identice pentru compot, ca să poți multiplica cu ușurință apa și zahărul. Borcanele de 400 sau 800 ml sunt ideale pentru a depozita compotul, potrivit savoriurbane.ro.
Ca să-ți dai seama care este cantitatea corectă, se pun vișine (330 g) în borcanul de 800 de g, apoi se toarnă apă rece până la buză. Se varsă pa într-o cană gradată și ar trebui să fie 250 ml.
În acest mod poți calcula dantitatea necesară de vișine pentru un borcan de 40o g (150 – 160 g vișine, 125 ml apă).
Cantitatea de apă se înmulțește cu numărul de borcane și acum știi cât sitop trebuie să prepari. Borcanele se vor goli de fructe pentru că urmează să fie sterilizate, împreună cu capacele.
Este important să nu omiți acest pas al sterilizării, astfel încât compotul de vișine să reziste cât mai mult în timpul iernii. Cel mai bun mod de sterilizare este la cuptor.
După ce ai terminat cu acest pas, cuptorul se lasă la 110 – 115 grade și se scoate tava cu borcane din el. Acum se prepară siropul pentru compotul de vișine.
Pentru un kilogram de vișine este nevoie de 750 ml de sirop. De cât zahăr avem nevoie la rețeta de compot de vișine?
Zahărul se pune după gust și în funcție de cât de acre sunt vișinele. În general este nevoie de o cantitate cuprinsă între 15 și 35 g la 100 ml apă. Este indicat să faci mai mult sirop, ca să te asiguri că este de ajuns.
Într-o oală se pune 1 l de apă cu 350 g de zahăr. Siropul se pune la fiert la foc iute și îl poți aromatiza cu vanilie sau scorțișoară, dar nu este obligatoriu.
Atunci când siropul ajunge la fierbere, se lasă la clocotit timp de 3 – 4 minute, pentru ca zahărul să se dizolve cum trebuie. Atunci când este turnat peste fructe, siropul trebuie să fie fierbinte, dar nu clocotit.
Vișinele se îndeasă moderat în borcane, astfel încât să nu fie prea „înghesuite”, dar nici să plutească în apă. Se mută borcanele pe o tavă metalică și se toarnă siropul fierbinte cu polomicul peste vișine.
Se scutură ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și se completează cu sirop până aproape de buza lor.
Cum se fierbe compotul de vișine la cuptor? Se strâng bine capacele borcanelor și se pun la cuptor, încălzit în prealabil la 115 grade.
Se lasă borcanele timp de 20 de minute, după care se stinge focul și se lasă la răcit timp de 3 – 4 ore.