Life

Rețeta de conopidă murată. Secretul gospodinelor ca să nu se înmoaie

Conopida murată este unul dintre preparatele vedetă ale iernii. Puține gospodine știu însă secretul care o menține crocantă.
17.11.2022 | 09:21
Reteta de conopida murata Secretul gospodinelor ca sa nu se inmoaie
Cum reușești să păstrezi conopida murată crocantă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Conopida murată este extrem de simplu de preparat, însă sunt anumite secrete care fac ca aceasta să nu se înmoaie și de asemenea, să se păstreze proaspătă mai mult timp.

Cum reușești să păstrezi conopida murată crocantă

Există mai multe rețete pentru conopida murată, însă una dintre cele mai cunoscute este cea în care conopida este conservată în saramură.

ADVERTISEMENT

Secretul pentru a o menține sănătoasă, dar și crocantă constă în oțet, dar și în modul de păstrare. Mai exact, conopida murată trebuie păstrată într-un loc întunecat și răcoros, la o temperatură constantă.

De asemenea, după ce preparatul este gata, la final, se adaugă o lingură de oțet de 9 grade. Acesta nu inhibă procesul de fermentație, însă schimbă ph-ul saramurii, ajutând astfel preparatul să nu se înmoaie.

ADVERTISEMENT

Acum că știm secretul pentru o conopidă murată crocantă, iată și ingredientele pentru a prepara această rețetă:

  • 2.8 kg conopidă
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcina de hrean
  • 100 g sfeclă roşie
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 lingură boabe de piper
  • 2 litri apă
  • 40 g sare grunjoasă neiodată (2 linguri)
  • mărar sau cimbru uscat
  • opțional, dacă locuiți la bloc
  • 2 linguri oțet de 9 grade
ADVERTISEMENT

Rețeta pentru conopida murată

În ceea ce privește modul de preparare, conopida trebuie spălată bine, iar mai apoi se rupe în buchețele, suficient de mari cât să poată fi așezate în borcan.

Morcovul se taie și el rondele, în fâșii subțiri, iar între timp pregătim boabele de piper, sfecla roșie, usturoi, dar și cimbrul uscat, dar și hreanul, ingredientele cheie ale acestei rețete.

ADVERTISEMENT

Odată ce ingredientele sunt pregătite, punem apă la încălzit alături de sare. Se pune o lingură de sare la un litru de apă pentru a avea gustul mult dorit.

Apa se lasă la fiert timp de 5 minute, iar apoi se stinge focul și se lasă la răcorit alte 10 minute. Turnăm apoi apa în borcane până când toată conopida este acoperită, iar la final se adaugă, în fiecare borcan, lingura de oțel de 9 grade pentru a păstra conopida murată crocantă.

Capacul borcanului se înfiletează bine și se depozitează într-un loc întunecat și răcoros, cum ar fi un beci sau o cămară. Conopida murată va fi gata cam în 30 de zile, în funcție de temperatura la care a fost depozitată.

ADVERTISEMENT