Conopida murată este extrem de simplu de preparat, însă sunt anumite secrete care fac ca aceasta să nu se înmoaie și de asemenea, să se păstreze proaspătă mai mult timp.
Există mai multe rețete pentru conopida murată, însă una dintre cele mai cunoscute este cea în care conopida este conservată în saramură.
Secretul pentru a o menține sănătoasă, dar și crocantă constă în oțet, dar și în modul de păstrare. Mai exact, conopida murată trebuie păstrată într-un loc întunecat și răcoros, la o temperatură constantă.
De asemenea, după ce preparatul este gata, la final, se adaugă o lingură de oțet de 9 grade. Acesta nu inhibă procesul de fermentație, însă schimbă ph-ul saramurii, ajutând astfel preparatul să nu se înmoaie.
Acum că știm secretul pentru o conopidă murată crocantă, iată și ingredientele pentru a prepara această rețetă:
În ceea ce privește modul de preparare, conopida trebuie spălată bine, iar mai apoi se rupe în buchețele, suficient de mari cât să poată fi așezate în borcan.
Morcovul se taie și el rondele, în fâșii subțiri, iar între timp pregătim boabele de piper, sfecla roșie, usturoi, dar și cimbrul uscat, dar și hreanul, ingredientele cheie ale acestei rețete.
Odată ce ingredientele sunt pregătite, punem apă la încălzit alături de sare. Se pune o lingură de sare la un litru de apă pentru a avea gustul mult dorit.
Apa se lasă la fiert timp de 5 minute, iar apoi se stinge focul și se lasă la răcorit alte 10 minute. Turnăm apoi apa în borcane până când toată conopida este acoperită, iar la final se adaugă, în fiecare borcan, lingura de oțel de 9 grade pentru a păstra conopida murată crocantă.
Capacul borcanului se înfiletează bine și se depozitează într-un loc întunecat și răcoros, cum ar fi un beci sau o cămară. Conopida murată va fi gata cam în 30 de zile, în funcție de temperatura la care a fost depozitată.