Rețetă rapidă și simplă de covridog. Cum să faci acasă crenvurști în aluat? Cei dragi îți vor cere porție dublă după ce vei găti un asemenea preparat, pe care îl găsim astăzi în toate simigeriile din țară. Îi vei surprinde și pe musafiri în mod cert.
Crenvurștii în aluat sunt foarte populari în ultimii ani. Copiii îi adoră și și-i iau inclusiv ca pachet, la școală. Sunt ideali pentru micul dejun sau pentru gustarea dintre mese, mai ales dacă sunt serviți cu sos de muștar sau sos de ketchup.
Cei mai utilizați crenvurști pentru covridogi sunt cei din carne de pui, deoarece este considerată mai sănătoasă decât carnea de porc sau de vită. De altfel, preparatul este inspirat din faimosul hot dog, iar denumirea face trimitere la două feluri de mâncare, covrig și hot dog.
Dacă îți este poftă de un covridog și vrei să-l faci acasă, ai nevoie de: 350 grame de făină, 200 ml lapte călduț, 50 de grame de unt moale, 5 grame de drojdie uscată, 30 grame de zahăr, 7 grame de sare, 1 gălbenuș cu o lingură de lapte pentru uns aluatul, opțional semințe de susan.
Pentru umplutură îți trebuie 8 sau 10 crenvurști și opțional 1 sau 2 linguri de ketchup. Un prim pas pentru preparare este să pui toate ingredientele care nu aparțin umpluturii într-un bol de mixer, după care lași aluatul la dospit, la temperatura camerei.
Nu este nevoie decât de 30 de minute pentru dospit, iar aluatul se va acoperi cu un ștergar cât timp va fi în procesul de creștere. Dacă nu dispui de suficient timp, poți apela și la aluatul din comerț, însă o variantă mai sănătoasă este cel clasic, făcut acasă.
După ce au expirat cele 30 de minute, aluatul se va împărți în 15 părți egale, iar fiecăreia i se va da câte o formă sferică. Ulterior, cu ajutorul sucitorului, se vor întinde sferele în foi circulare cu diametrul cât lungimea crenvurștilor, potrivit hellotaste.ro
Așază câte un crenvurst la una dintre marginile foii de aluat și rulează-l. Odată formați toți covridogii se vor așeza într-o tavă de copt, pe o foaie de copt. Se va acoperi tava cu folie alimentară și se vor mai lăsa crenvurștii în aluat la temperatura camerei, în jur de 35-40 de minute.
În prealabil, cuptorul se poate preîncălzi la 180 de grade Celsius, iar înainte de introducerea tavei în cuptor, crenvurștii se pot unge cu ou bătut, diluat cu lapte și se presară semințele de susan pe deasupra sau chiar semințe de floarea soarelui sau de in.
La final, crenvurștii se vor scoate și se vor acoperi din nou cu un ștergător, pentru a-și păstra textura moale și pufoasă. Când s-au mai răcit, se pot servi cu muștar sau cu ketchup dulce sau picant. Nu exagerați cu porțiile, fiindcă au un conținut caloric mare.