ADVERTISEMENT
Life

Rețetă de cozonac din caietul bunicii. Secretul să iasă pufos și delicios

Autor: Alexa Serdan | 28.04.2021 | 12:03
Rețetă de cozonac din caietul bunicii. Secretul să iasă pufos și delicios
Rețetă de cozonac din caietul bunicii. Secretul să iasă pufos și delicios. Sursa foto: Pinterest.com

Cozonacul este un preparat care nu lipsește de pe masa de sărbători. Rețeta recomandată pentru Paștele acesta este din caietul bunicii și te va ajuta să ai parte de un desert pufos, delicios și cu un miros pătrunzător. 

ADVERTISEMENT

Descoperă în rândurile de mai jos rețeta bunicii de cozonac. FANATIK îți spune cum trebuie să pregătești acest preparat cu nucă din belșug, cu cacao, dar și cu esență de rom, toate ingredientele la un loc fiind perfecte în această combinație.

Pentru a avea parte de un desert perfect am pregătit și câteva sfaturi și ponturi. Una dintre cele mai importante recomandări când vine vorba de cozonaci este să cerni făină cu cel puțin 3 ore înainte de a te apuca de preparatul în sine.

Cozonac preparat ca după o rețetă de-a bunicii. Iese pufos și delicios

De asemenea, untul trebuie să fie scos din frigider cu cel puțin o oră înainte. Acesta trebuie să stea la temperatura camerei. Totodată, ușa de la cuptor nu se deschide în primele 20 de minute de când au fost băgate tăvile în interior.

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • un kilogram de făină de calitate superioară
  • 500 ml de lapte călduț
  • 250 grame de zahăr alb
  • 100 grame de unt la temperatura camerei
  • 50 grame de drojdie proaspătă
  • 5 ouă de la care se folosesc numai gălbenușurile
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la portocală
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutura cozonacului:

  • 250 grame de miez de nucă măcinată
  • 100 grame de zahăr
  • cele 5 albușuri de la ouăle de mai devreme
  • 2 linguri de cacao
  • esență de rom sau oricare vă place mai mult
  • un praf de sare.

Mod de preparare cozonac ca la bunica acasă. Pașii de care să ții cont:

  1. Laptele se pune la încălzit într-o oală încăpătoare, în care se vor adăuga coaja rasă de lămâie, cea de portocală și cele două plicuri de zahăr vanilat. Se amestecă bine compoziția
  2. Într-un vas separat se bat gălbenușurile cu cele 250 grame de zahăr până când se dizolvă totul complet
  3. Se pregătește maiaua pentru cozonac din drojdia proaspătă care se amestecă cu o linguriță de zahăr până se omogenizează totul
  4. Peste maiaua de mai sus se adaugă 3 linguri de lapte călduț și o lingură de făină și se amestecă din nou
  5. Făina, cernută înainte, se pune într-un vas destul de mare și se adaugă în mijloc maiaua obținută anterior. Se frământă totul și se lasă la odihnit pentru 15 minute până când își dublează volumul
  6. Se toarnă deasupra praful de sare, laptele încălzit și gălbenușurile amestecate dinainte cu zahăr. Totul trebuie să se omogenizeze bine
  7. Se frământă întregul aluat pentru aproximativ 30 de minute. Se lasă totul la odihnit, într-un loc călduros. Vasul trebuie să fie acoperit
  8. Între timp se realizează compoziția. Albușurile se bat spumă împreună cu un praf de sare, apoi se toarnă treptat cele 100 grame de zahăr și se amestecă bine
  9. Separat, se amestecă nuca măcinată cu două linguri de cacao și esența de rom
  10. Se adaugă peste și albușurile spumă și se omogenizează totul
  11. Aluatul care s-a dospit se împarte în 4 părți egale, fiecare bucată fiind întinsă cu ajutorul unui sucitor. Deasupra se pune compoziție de nucă și se rulează totul cu grijă
  12. Cozonacul împletit se pune în forma de copt, care a fost unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt
  13. Fiecare cozonac se lasă la dospit încă 10-15 minute până își mai mărește volumul
  14. Fiecare cozonac trebuie să fie uns cu un ou bătut și cu puțin zahăr
  15. Cuptorul trebuie să fie încins bine în prealabil
  16. Tăvile cu cozonaci stau la cuptor pentru aproximativ o oră sau până când se rumenesc deasupra
  17. Cozonacii se pot verifica și cu ajutorul unei scobitoare, la fel ca la prăjituri
  18. Pont: Scobitoarea trebuie să fie curată, nu cu aluat pe ea, pentru a fi perfect făcut cozonacul
  19. Aceștia se scot din tăvi și se lasă la răcit pe un grilaj
  20. Cozonacii nu se taie niciodată când sunt fierbinți sau călduți.
ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!