Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, iar gospodinele s-au pus pe gătit fel și fel de mâncăruri, care mai de care mai gustoase. Desigur, cozonacul este vedeta de pe masa de Crăciun, iar noi venim cu o rețetă pentru ca desertul să iasă ca la mama acasă.
Uneori, prepararea cozonacului poate da bătăi de cap dacă nu ești tocmai experimentată în pregătire acestui desert. Totuși, nimic nu este prea greu sau complicat dacă ții cont de anumite secrete de baze.
Foarte importată este temperatura din încăperea unde pregătești cozonacul. Ideal ar fi ca temperatura să fie constantă, între 22 și 23 de grade Celsius.
Făina trebuie să fie de calitate superioară, iar drojdia să fie proaspătă. Acum vine partea extrem de importantă. Mulți bucătari recomandă înlocuirea untului sau uleiului cu untura. Aceasta oferă un gust mai intens, dar și o textură fină cozonacilor.
Ingrediente pentru aluat
450 gr de făină de cozonac
20 gr drojdie proaspătă
150 ml lapte
2-3 linguri untură
50 gr unt (82% grăsime)
3 gălbenușuri
100 gr zahăr
1 linguriță esență de rom
1 linguriță esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie și o portocală
1/4 linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutură
3 albușuri
100 gr zahăr
100 gr nucă măcinată
100 gr rahat colorat
1 praf de sare
20 gr pudră de cacao
1 ou
un praf de sare
zahăr tos
Pentru început trebuie să pui laptele la încălzit, dar fără a ajunge la punctul de fierbere. Adaugi untul și amesteci până se topește complet. Între timp, poți amesteca gălbenușurile cu sarea, zahărul și restul ingredientelor.
Amesteci bine până când zahărul se topește complet. Acum, creezi o adâncitură în mijlocul făinii și pui maiaua dospită. Începi să încorporezi treptat laptele cald, amestecând cu făină. Apoi, trebuie să adaugi untul topit cu lapte și cele 2-3 linguri de untura.
Frămânți aluatul până când devine neted și nu se mai lipește pe mâini. După ce este gata, îl pui într-un vas și îl acoperi cu un prosopel de bucătărie. Timp de oră trebuie să îl lași la dospit într-un loc călduros.
Tai rahatul în cuburi și îl treci prin zahăr pudră. Se bat albușurile până se formează o bezea fermă, iar apoi se adaugă zahărul, cacao și nuca măcinată. Încorporezi totul perfect.
Acum, aluatul îl împarți în două. Întinzi fiecare bucată, formând foi și pui umplutura. Se rulează frumos și așezi cozonacii în tăvi unsă cu ulei. Se mai lasă la dospit și în tavă, dar puțin. Cozonacul se coace la 165 de grade Celsius pentru 40-45 de minute, până devin pufoase și rumene.