Life

Rețeta de cozonac după care te vei linge pe degete. Este pufos, aromat și se rupe fâșii

Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbători. Desertul tradițional este un must-have în materie culinară, iar prepararea lui poate aduce bătăi de cap.
22.12.2024 | 08:59
Reteta de cozonac dupa care te vei linge pe degete Este pufos aromat si se rupe fasii
Secretul pentru un cozonac perfect / sursă foto: Facebook Rețete cu Laura Laurențiu
ADVERTISEMENT

Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, iar gospodinele s-au pus pe gătit fel și fel de mâncăruri, care mai de care mai gustoase. Desigur, cozonacul este vedeta de pe masa de Crăciun, iar noi venim cu o rețetă pentru ca desertul să iasă ca la mama acasă.

Secrete pentru un cozonac de neuitat

Uneori, prepararea cozonacului poate da bătăi de cap dacă nu ești tocmai experimentată în pregătire acestui desert. Totuși, nimic nu este prea greu sau complicat dacă ții cont de anumite secrete de baze.

ADVERTISEMENT

Foarte importată este temperatura din încăperea unde pregătești cozonacul. Ideal ar fi ca temperatura să fie constantă, între 22 și 23 de grade Celsius.

Făina trebuie să fie de calitate superioară, iar drojdia să fie proaspătă. Acum vine partea extrem de importantă. Mulți bucătari recomandă înlocuirea untului sau uleiului cu untura. Aceasta oferă un gust mai intens, dar și o textură fină cozonacilor.

ADVERTISEMENT

Rețeta de cozonac pufos

Ingrediente pentru aluat

450 gr de făină de cozonac

20 gr drojdie proaspătă

150 ml lapte

2-3 linguri untură

50 gr unt (82% grăsime)

3 gălbenușuri

100 gr zahăr

1 linguriță esență de rom

1 linguriță esență de vanilie

coaja rasă de la o lămâie și o portocală

1/4 linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutură

3 albușuri

100 gr zahăr

100 gr nucă măcinată

100 gr rahat colorat

1 praf de sare

20 gr pudră de cacao

1 ou

un praf de sare

zahăr tos

Mod de preparare pentru aluat

Pentru început trebuie să pui laptele la încălzit, dar fără a ajunge la punctul de fierbere. Adaugi untul și amesteci până se topește complet. Între timp, poți amesteca gălbenușurile cu sarea, zahărul și restul ingredientelor.

Amesteci bine până când zahărul se topește complet. Acum, creezi o adâncitură în mijlocul făinii și pui maiaua dospită. Începi să încorporezi treptat laptele cald, amestecând cu făină. Apoi, trebuie să adaugi untul topit cu lapte și cele 2-3 linguri de untura.

ADVERTISEMENT

Frămânți aluatul până când devine neted și nu se mai lipește pe mâini. După ce este gata, îl pui într-un vas și îl acoperi cu un prosopel de bucătărie. Timp de oră trebuie să îl lași la dospit într-un loc călduros.

Mod de preparare pentru umplutură

Tai rahatul în cuburi și îl treci prin zahăr pudră. Se bat albușurile până se formează o bezea fermă, iar apoi se adaugă zahărul, cacao și nuca măcinată. Încorporezi totul perfect.

ADVERTISEMENT

Acum, aluatul îl împarți în două. Întinzi fiecare bucată, formând foi și pui umplutura. Se rulează frumos și așezi cozonacii în tăvi unsă cu ulei. Se mai lasă la dospit și în tavă, dar puțin. Cozonacul se coace la 165 de grade Celsius pentru 40-45 de minute, până devin pufoase și rumene.

ADVERTISEMENT
Tags: