News

Reţeta de ghiveci călugăresc, lăsată de Radu Anton Roman. Mâncarea perfectă pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

15.06.2020 | 11:10
Reteta de ghiveci calugaresc lasata de Radu Anton Roman Mancarea perfecta pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Reţeta de ghiveci călugăresc, lăsată de Radu Anton Roman. Mâncarea perfectă pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel foto: savoriurbane.com
ADVERTISEMENT

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe data de 15 iunie și durează până pe 28 iunie. O rețetă de ghiveci călugăresc este ideală în această perioadă în care toți creștini ortodocsi nu consumă carne, lapte sau ouă, cu excepția dezlegării la post.

Trecut în neființă, fostul jurnalist Radu Anton Roman, specializat pe arta culinară, a lăsat moștenire românilor mai multe rețete, printre care și mâncăruri pe care să le puteți realiza în timpul unui post.

ADVERTISEMENT

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor și ca Postul Sânpetrului, dar mai poartă și denumirea de Postul Cinzecimii, așa cum era recunoscut în vechime, după ce Sfântul Duh s-a pogorât peste Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Cum să faci cel mai bun ghiveci călugăresc

Așadar, în timpul acestui post puteți încerca rețeta de ghiveci călugăresc, scrisă în cartea ” Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

ADVERTISEMENT

Rețeta de post este vegană și își are originea în Vâlcea, iar în mare parte este bazată pe țelină și varză. Evident, puteți fi inventivi cu această rețetă de ghiveci special concepută pentru perioada unui post creștin ortodox.

Ingrediente:

  • 2 cepe medii
  • 1 morcov ras pe răzătoarea cu ochiuri mari
  • ½ praz rondele
  • 1 vânăta mică tăiata în sferturi de felie
  • 1 dovlecel mic tăiat în sferturi de felie
  • ½ de conopidă mică
  • 1 cartof mare
  • 1 ardei roșu
  • 3 roșii coapte și zemoase
  • 4-5 căței de usturoi
  • 200 g fasole verde
  • Optional: varza și țelină
  • 100 ml bulion de roșii
  • 100 ml ulei
  • sare și piper
ADVERTISEMENT

Preparare rețetă ghiveci călugăresc pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Această rețetă este foarte ușor de realizat atât de gospodine, cât și de cei care nu stăpânesc foarte bine arta gătitului. Nu trebuie să fii maestru în gastronomie pentru a o prepara. Ghiveciul călugăresc este ușor de gătit și foarte gustos.

Se taie legumele bucăți, mici sau mari, în funcție de preferința fiecăruia. Ungeți tava tava cu puțin ulei, puneți puțină apă după gust. Cele mai fragede dintre legume se călesc câteva minute, după care sunt băgate toate în tavă la cuptor.

ADVERTISEMENT

De preferință, se folosesc oale groase, tuci sau vase iena. La final, se toarnă bulion peste legume, însă se pot servi și fără acst ingredient, în funcție cum doriți să le consumați.

ADVERTISEMENT