Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe data de 15 iunie și durează până pe 28 iunie. O rețetă de ghiveci călugăresc este ideală în această perioadă în care toți creștini ortodocsi nu consumă carne, lapte sau ouă, cu excepția dezlegării la post.
Trecut în neființă, fostul jurnalist Radu Anton Roman, specializat pe arta culinară, a lăsat moștenire românilor mai multe rețete, printre care și mâncăruri pe care să le puteți realiza în timpul unui post.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor și ca Postul Sânpetrului, dar mai poartă și denumirea de Postul Cinzecimii, așa cum era recunoscut în vechime, după ce Sfântul Duh s-a pogorât peste Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Așadar, în timpul acestui post puteți încerca rețeta de ghiveci călugăresc, scrisă în cartea ” Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Rețeta de post este vegană și își are originea în Vâlcea, iar în mare parte este bazată pe țelină și varză. Evident, puteți fi inventivi cu această rețetă de ghiveci special concepută pentru perioada unui post creștin ortodox.
Ingrediente:
Această rețetă este foarte ușor de realizat atât de gospodine, cât și de cei care nu stăpânesc foarte bine arta gătitului. Nu trebuie să fii maestru în gastronomie pentru a o prepara. Ghiveciul călugăresc este ușor de gătit și foarte gustos.
Se taie legumele bucăți, mici sau mari, în funcție de preferința fiecăruia. Ungeți tava tava cu puțin ulei, puneți puțină apă după gust. Cele mai fragede dintre legume se călesc câteva minute, după care sunt băgate toate în tavă la cuptor.
De preferință, se folosesc oale groase, tuci sau vase iena. La final, se toarnă bulion peste legume, însă se pot servi și fără acst ingredient, în funcție cum doriți să le consumați.