Life

Rețetă de gogoșari în oțet, fără fierbere. Secretul pe care trebuie să îl știi

Gogoșarii sunt geniali când sunt serviți proaspeți, dar și mai buni devin atunci când sunt scoși din borcan, alături de un preparat tocmai luat de la cuptor.
13.09.2021 | 19:54
Reteta de gogosari in otet fara fierbere Secretul pe care trebuie sa il stii
Rețetă de gogoșari în oțet, fără fierbere. Secretul pe care trebuie să îl știi. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Una dintre rețetele de toamnă pe care orice gospodină le încearcă este cea de gogoșari puși la oțet, însă sunt mai multe feluri de a-i pune la borcane.

Gogoșarii în oțet, fără fierbere, sunt poate cea mai simplă rețetă pe care merită să o încerci. Și unde mai pui că nu trebuie să folosești conservanți.

ADVERTISEMENT

Rețetă de toamnă. Gogoșari la rece, în oțet

Chiar dacă sunt murați peste iarnă gogoșarii rămân crocanți și aromați. Vitaminele nu se pierd atunci când aceste legume sunt puse la rece, adică nu se fierb.

Unul dintre secretele care ține gogoșarii tari și crocanți are foarte mare legătură cu un ingredient minune, la care poate nu te-ai fi gândit până acum.

ADVERTISEMENT

În partea Ardealului gospodinele folosesc hrean, care potrivit savoriurbane.com, are rolul de a păstra legumele intacte, fără să se fărâme sau să se distrugă.

Ingrediente necesare pentru gogoșari în oțet:

  • 3 kilograme de gogoșari proaspeți
  • 350 ml de oțel de 9 grade
  • 250 grame de zahăr tos
  • boabe de piper și sare neiodată, pentru murături
  • frunze de țelină sau de vișin, opțional
  • câteva fâșii de hrean
  • 3 frunze de dafin.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare gogoșari în oțet, la rece. Cum se fac:

  1. Primul pas înainte de a ne apuca de conservă este să ne asigurăm că avem legumele spălate și curățate de semințe și cotoare
  2. Gogoșarii se taie felii de circa 1 cm lățime. Se taie și bucata de hrean, după ce a fost curățată, în fâșii lungi
  3. Saramura pentru ardeii la rece se face amestecând într-un castron oțet, sare și zahăr până se dizolvă bine toate cristalele
  4. Sfat: nu se pune apă deloc în saramură!
  5. Se poate adăuga un vârf de cuțit de salicil (conservant), care are același rol ca aspirina. Pasul este opțional
  6. Feliile de gogoșar se pun într-un castron încăpător și se toarnă peste ele saramura
  7. Se adaugă cele 3 foi de dafin, o lingură de boabe de piper și fâșiile de hrean
  8. Se amestecă bine toate ingredientele de mai sus, cu mâinile, cu mare grijă să nu se zdrobească gogoșarii
  9. Se acoperă castronul cu un prosop de bucătărie curat sau cu o pungă de plastic și se lasă așa circa 12 ore, la temperatura camerei
  10. După 12 ore gogoșarii s-au înmuiat puțin și deja au un ușor aspect de murătură
  11. Borcanele și capacele trebuie să fie spălate și sterilizate
  12. Se pun în borcane mai întâi ardeii și apoi hreanul. Se toarnă peste saramura
  13. Pont: dacă nu se umplu borcanele până sus se poate completa cu oțet!
  14. Boabele de piper de pe fundul castronului se pun deasupra ardeilor, în borcane
  15. Se închid borcanele și sunt gata de așezat în cămară. Spor la treabă!