Life

Rețetă de gomboți sau găluște cu prune. Trucurile secrete folosite de Jamila

Vă prezentăm rețeta de găluște cu prune de la Jamila. Cum se prepară acest desert delicios.
02.08.2021 | 12:45
Reteta de gomboti sau galuste cu prune Trucurile secrete folosite de Jamila
Rețetă de gomboți sau găluște cu prune. Trucurile secrete folosite de Jamila. Sursă foto; jamilacuisine.ro
ADVERTISEMENT

Vă prezentăm o rețetă care sigur vă aduce aminte de copilărie. Acest desert nu este greu de realizat, trebuie doar să urmați cu atenție sfaturile celebrei Jamila. Pentru a prepara găluștele cu prune aveți nevoie de aproximativ o oră și 50 de minute.

Pentru aluat se folosesc cartofi. Aceștia pot să fiarbă în coajă sau curățați. Este important ca în aluat să nu puneți multă făină, altfel, găluștele vor fi tari. Dacă doriți înlocuiți făina cu gris, sau puneți cantități egale din ambele.

ADVERTISEMENT

Nu uitați. Pesmetul în care se vor tăvăli la final găluștele cu prune trebuie prăjit cu puțin unt până devine auriu. Prunele se pot înlocui și cu caise.

Rețetă de gomboți sau găluște cu prune. Trucurile secrete folosite de Jamila

Ingrediente:

350 g făină

300 g pesmet

250 g zahăr, + încă 4 linguri

50 g unt

2 ouă

2 bețe de scorțișoară

2 linguri ulei

1 lingură scorțișoară pudră

1 kg de cartofi tăiați cubulețe

1 kg prune fără sâmburi

puțină sare

Mod de preparare

Se pune apa la fiert. Când dă în clocot în aceasta se adaugă cartofii, care vor fierbe aproximativ 40 de minute. Când aceștia încep să fiarbă se adaugă bețele de scorțișoară.

ADVERTISEMENT

În timp ce cartofii fierb ne ocupăm de prune. Se pun într-un bol și pe deasupra se toarnă cele 4 linguri de zahăr. Se amestecă bine.

Când cartofii sunt fierți se scurge apa și îi lăsăm să se răcească. În acest timp preparăm pesmetul pentru găluștele cu prune. Într-o tigaie încinsă se pune untul, apoi pesmetul. Se amestecă pentru ca pesmetul să se prăjească. Amestecați mereu pentru că altfel se poate arde foarte ușor.

ADVERTISEMENT

Pesmetul se gătește până devine auriu. Peste el se pune zahăr și scorțișoară. Se mai amestecă aproximativ 2 minute.

Cum se prepară aluatul

Cartofii se pun într-un castron și se pasează. Se adaugă cele două ouă, cele două linguri de ulei și făină (nu puneți toată cantitatea, pentru că poate nu este nevoie). Amestecați bine până obțineți un aluat nici tare nici moale, ușor lipicios. Când este gata se modelează găluștele.

ADVERTISEMENT

Se ia o bucățică din aluat, nu foarte mare. O aplatizăm puțin în palme apoi se ia o prună care se pune în mijlocul aluatului. Se împachetează bine.

Când toate găluștele sunt gata se pun la fiert într-o oală cu apă clocotită. Focul trebuie să fie mic. Atunci când sunt gata găluștele cu prune se ridică la suprafață.

Găluștele se scot cu o paletă și se pun în pesmetul prăjit. După ce sunt îmbrăcate în pesmet se scot pe o farfurie și desertul este gata. 

ADVERTISEMENT