Rețeta de mâncare de urzici este în general una simplă. Cristela Georgescu însă are un mod aparte în care o prepară. De altfel soția lui Călin Georgescu adoră ingredientele naturale și le consumă cât de des poate.
Cristela Georgescu le-a împărtășit gospodinelor un secret culinar. Deși multe persoane prepară rețeta de mâncare de urzici și aleg să fiarbă urizicile mai mult timp, iată că soția lui Călin Georgescu consideră acest lucru o mare greșeală.
Mai exact, aceasta spune că dacă urzicile sunt fierte prea mult timp, ele își pierd valoarea terapeutică. Practic Cristela Georgescu opărește urzicile doar un minut în apă clocotită. În acest mod este eliminat efectul urticant, dar nutrienții nu dispar.
„Le opărim 1 minut, nu le fierbem mult”, a explicat soția lui Călin Georgescu, criticând totodată obiceiul multor gospodine de a găti urzicile în exces, până când acestea devin un ”terci”.
După ce urzicile au fost opărite, soția lui Călin Georgescu le scurge, iar mai apoi le combină cu ceapă verde și usturoi verde, tocate mărunt, pentru un plus de savoare și vitamine. Pentru un gust mai aromat, aceasta se bazează și pe niște condimente.
Mai exact, ea folosește cimbru, un ingredient cheie. ”Puțin cimbrișor”, a spus ea. La acestea se mai adaugă un vârf de nucșoară, dar și suc de lămâie. Aceste ingrediente completează perfect rețeta pentru mâncare de urzici și dau un gust rafinat.
Ulterior urzicile sunt înăbușite câteva minute la foc mic, într-o tigaie. Nu se adaugă grăsimi suplimentare și nici lichid în exces, astfel încât textura, dar și proprietățile lor să nu se piardă în timpul procesului de preparare.
Cristela Georgescu pune apoi urzicile la cuptor timp de 10-15 minute, pentru a căpăta o crustă ușoară. Alături, soția lui Călin Georgescu mai pune și mămăligă pentru un preparat complet. Acum, rețeta de mâncare de urzici este gata.
Menționăm că urzicile sunt benefice pentru sănătate datorită proprietăților lor nutritive și medicinale. Urzicile sunt o sursă excelentă de vitamine, în special vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Totodată, acestea au efecte antiinflamatorii, fiind utile în tratarea unor afecțiuni precum artrita sau durerile articulare. Urzicile sunt diuretice naturale și pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism, având un efect benefic asupra rinichilor și tractului urinar.
Ele îmbunătățesc de asemenea digestia și sprijină și sănătatea pielii. Printre altele, studiile au demonstrat că urzicile pot ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, fiind utile pentru persoanele cu diabet.
Acestea conțin și fier, fiind recomandate în caz de anemie sau de oboseală extremă. Pot fi consumate fie sub formă de mâncare de urzici, fie sub formă de ceaiuri, ori pur și simplu adăugate în salate.