Life

Rețeta de mici veche de 100 de ani. „Erorile grave” care schimbă în rău gustul

Rețeta de mici veche de 100 de ani, folosită de restaurantul Caru' cu bere. Procesul de preparare pas cu pas.
29.04.2025 | 17:28
Reteta de mici veche de 100 de ani Erorile grave care schimba in rau gustul
Ce conține rețeta originală de mici. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rețeta originală de mici folosită în urmă cu 100 de ani. Există mai multe teorii despre cum a luat naștere acest preparat, dar în lucru este cert, pentru a avea gustul perfect, trebuie respectate câteva reguli.

Rețeta originală de mici

Micii sunt nelipsiți de pe mesele românilor, mai ales de 1 mai, când grătarele în aer liber a devenit o tradiție. Totuși, nu mulți știu cum a luat naștere preparat, dar nici ce conținea rețeta originală folosită în urmă cu 100 de ani.

ADVERTISEMENT

În trecut, micii erau pregătiți cu mai multă migală și un gust mult mai intens. Potrivit scriitorului Constantin Bacalbașa, mititeii au apărut din întâmplare într-un cunoscut local bucureștean, „La idee”, când bucătarul, neavând mațe de oaie pentru cârnați, a decis să pună carnea direct pe grătar.

În schimb, bucătarul de la „Caru’ cu Bere”, un local celebru din București, credea că micii au origini balcanice, mai exact sârbești, iar românii i-au preluat și le-au adăugat un gust aparte.

ADVERTISEMENT

O scrisoare datată la 16 iunie 1920, păstrată la Biblioteca Academiei din București, adresată unui ofițer și prieten al casei, conține rețeta originală de mici, dar și procesul de preparare, condimentare și coacere.

Așa se preparau în urmă cu 100 de ani

În rețeta de mici veche de 100 de ani, se precizează că se folosea carne de vită, trecută de două ori prin mașina de tocat, fără a îndepărta grăsimea. În cazul în care era pe slabă, se adăuga seu de vacă sau de oaie. Dar carnea de porc era complet interzisă, pentru a nu altera gustul.

ADVERTISEMENT

Se făcea și o supă concertată din oase de vită, cu măduvă, fiartă pentru mai mult timp, care apoi se adăuga peste compoziție. Treptat, la un kilogram de carne, se adăugau următoarele condimente:  8 g piper proaspăt pisat, 12 g cimbru uscat, 4 g enibahar, 2 g coriandru, 2 g chimion turcesc, 1 g anason stelat, 8 g bicarbonat de sodiu, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 lingură untdelemn și 1 căpățână mare de usturoi aromat.

ADVERTISEMENT

De altfel, rețeta originală de mici presupune că aceștia erau frământați timp de o oră, apoi se lăsau la rece pentru o zi și o noapte. După aceea, se adăuga mujdei de usturoi și se mai amestecau o dată.

Micii se făceau cât un deget mare și se ungeau cu ulei înainte de grătar. Se frigeau pe jar încins și se întorceau doar de trei ori, ca să rămână fragezi și suculenți. „Erori grave” erau considerate lipsa condimentării cu usturoi și gătirea la foc slab, notează romaniatv.net.