Toamna este vremea mustului, a strugurilor, a nucilor, dar mai ales a murăturilor. Finalul de septembrie și începutul de octombrie sunt perioade ideale pentru a pune la borcane tot felul de bunătăți pentru sezonul rece, rețeta recomandată pentru luni, 12 octombrie, fiind de gogonele.
Pentru că nu este persoană care să nu iubească aceste legume verzi și zemoase, vom încerca de această dată să le facem ușor picante. Acestea merg de minune la carnea de porc, așadar pregătiți-le pentru că vor fi ideale la bucatele din sezonul rece.
În plus, rețeta este una ușoară, care nu necesită foarte multe ingrediente. Tot ce aveți nevoie sunt legumele, câteva mirodenii nelipsite din bucătărie, timp și multă voie bună. Așadar, haideți să trecem la treabă și să pregătim aceste gogonele picante.
Rețetă de gogonele picante. Ingredientele necesare pentru murături
- 2-3 kg gogonele
- 3-4 bucăți mari de hrean
- 1-2 ardei iuți
- 6-7 căței de usturoi
- 2 morcovi care se vor tăia rondele
- 10 bastonașe de țelină
- 2-3 bețe uscate de mărar
- 2-3 crenguțe de cimbru uscat
- un mănunchi de busuioc
- 2 frunze de țelină verde
- sare
- oțet.
Mod de preparare gogonele picante. Pașii de urmat
- Borcanele sau butoiul de 5 litri se spală foarte bine înainte de a fi folosit
- De asemenea, legumele trebuie să stea sub jet de apă rece câteva minute. Se lasă la scurs
- Se pregătesc ingredientele, așadar se curăță legumele și se feliază
- Morcovul și rădăcina de țelină se poate tăia pe rotund cu un cuțit ondulat
- Se trece la umplerea borcanelor. Pe fundul acestora trebuie să stea o coroniță de mărar și alta de cimbru uscat, dar și o fâșie de hrean și 4-5 bucăți de morcov și țelină
- Următorul strat va fi compus din gogonele, 2-3 căței de usturoi, ardei iute întreg sau tăiat și fâșii de hrean
- Locurile libere din borcan se pot umple cu morcov și țelină
- Se continuă umplerea până se ajunge aproape de capac. Aici se adaugă mărar uscat, cimbru, hrean și o frunză de țelină
- Pont: bețele mari de mărar au rolul de a ține legumele în borcan, așadar le apasă, fără ca acestea să iasă la suprafață
- Saramura pentru murăturile de casă se face din apă și sare. La fiecare litru de apă se adaugă 20 de grame de sare grunjoasă
- Se lasă saramura pe foc circa 5 minute sau până când începe să clocotească. Se ia de pe aragaz și se lasă la răcit
- Se toarnă în borcane abia când nu mai este fierbinte, ci ușor ”călâie”
- Saramura se toarnă treptat cu ajutorul unei polonic. Ce rămâne nu se aruncă pentru că se folosește a doua zi
- Borcanele trebuie să stea cu fundul în sus, următoarea zi deschizându-se pentru a se adăuga câte o lingură de oțet
- Se completează cu saramura rămasă în oală, rece. Capacele se închid ermetic și borcanele pot fi așezate cu grijă în cămară.