Rețeta de pască tradițională cu brânză dulce este un desert care se pregătește de gospodine pentru masa de sărbători. Făcută din aluat de cozonac, dulce și pufos, această rețetă îi va da pe spate pe toți invitații tăi.
Cum să faci pască cu brănză şi aluat
În unele zone ale țării pasca se realizează numai din aluat dospit, fără brânză, însă FANATIK îți spune cum să o pregătește pe cea umplută cu brânză dulce, stafide și coajă de lămâie. Din acest preparat dulce nu lipsește nici esența de vanilie, totul depinde de gustul fiecăruia.
Trebuie să știți că există și pască cu smântână, care nu conține brânză, fiecare femeie reușind să aducă în prim-plan produsul în care se regăsește și pe care îl pregătește cel mai bine pentru masa bogată de Paște.
Rețeta de pască tradițională cu brânză dulce și aluat pufos, perfectă pentru masa de Paște
Ingrediente necesare pentru aluatul de pască:
- 300 grame de făină albă de calitate superioară
- 180 ml de lapte ușor călduț
- 60 grame de unt la temperatura camerei
- 40 grame de zahăr pudră
- 12 grame de drojdie proaspătă sau 4 grame de drojdie uscată
- 2 ouă de la care se folosesc numai gălbenușurile
- coaja rasă de la jumătate de lămâie
- un plic de zahăr vanilat sau o jumătate de linguriță de extract de vanilie
Ingrediente necesare pentru umplutura de pască:
- 300 grame de brânză de vaci
- 120 grame de zahăr
- 100 grame de stafide
- 50 grame de smântână cu 20% grăsime
- 30 grame de griș
- 3 ouă
- coaja rasă de la o lămâie
- un plic de zahăr vanilat sau extract de vanilie
- un praf de sare.
Rețeta de pască tradițională. Pe lângă ingredientele de mai sus mai este nevoie și de un ou care va fi folosit pentru decor. De ținut minte că acesta trebuie bătut bine în prealabil!
Mod de preparare pască cu brânză dulce și stafide. Ce trebuie să faci
- Primul pas înainte de a începe procesul aluatului este de pus drojdia (proaspătă sau uscată) în 50 ml de lapte călduț. Trebuie să stea circa 5-7 minute în vas pentru a se descompune
- Se toarnă ulterior și restul de lapte, zahărul pudră și cel vanilat, coaja rasă de lămâie și gălbenușurile. Se mixează totul pentru circa un minut
- Se adaugă jumătate din făina care a fost cernută înainte și praful de sare. Se frământă totul timp de aproximativ 5 minute
- Se pune unul care a stat la temperatura camerei și se mai mixează pentru un minut
- La final se adaugă restul de făină și se frământă din nou aluat pentru alte 5 minute
- Aluatul trebuie să fie unul moale, nu foarte vârtos și să se desprindă foarte ușor de pe pereții vasului
- Aluatul obținut se lasă la dospit într-un loc călduros până când își dublează volumul. Vasul trebuie să fie acoperit cu un prosop curat
- Timpul de dospire variază în funcție de temperatura din casă și poate dura între 45 de minute și 2 ore
- Între timp ce face umplutura de pască tradițională, care este formată din brânză de vaci, care a fost scursă bine de zer înainte
- Brânza dulce se pune într-un bol încăpător peste care se va adăuga apoi smântâna groasă, zahărul, ouăle, vanilia, coaja rasă de lămâie, stafidele și praful de sare
- Pont: fără sare crema de brânză va fi fadă, nu va avea niciun gust
- Se amestecă toate ingredientele de la punctul 10 până se formează o umplutură puțin mai densă
- La acest pas se adaugă grișul care va ajuta compoziția să se umfle și să absoarbă o parte din umiditatea cremei
- Aluatul dospit se scoate din vas și se frământă ușor circa 30 de secunde. Se împarte în trei părți inegale: 250 grame pentru bază, 300 grame pentru bordura împletită și 100 grame pentru crucea de deasupra
- Baza pentru pască se întinde sub forma unui disc, în timp ce aluatul pentru bordură se va forma în două șnururi lungi simple, care se vor răsuci împreună
- Crucea de pe pască se formează tot din șnururi simple care se împletesc
- Se ia o tavă cu pereții detașabili și se tapează cu hârtie de copt. Se adaugă discul de aluat, apoi bordura pe margine și în mijloc compoziția de brânză dulce, care se nivelează cu o spatulă
- Deasupra se pune forma de cruce și se dă totul cu un ou bătut cu un praf de sare. Trebuie să stea la dospit 10-15 minute, apoi la cuptor pentru circa 50 de minute
- Pasca trebuie să fie rumenită deasupra atunci când este gata. Se lasă la răcorit pe un grilaj după ce se scoate din cuptor
- Sfat: pasca nu se taie fierbinte sau caldă pentru că atunci toată umplutura se va împrăștia. Spor la treabă!