Life

Rețeta de poale-n brâu moldovenești de la Jamila. Cum se prepară celebrele brânzoaice

Vă prezentăm rețeta de poale-n brâu moldovenești de la Jamila. Cum se prepară celebrele brânzoaice vestite în toată țara?
21.07.2021 | 16:30
Reteta de poalen brau moldovenesti de la Jamila Cum se prepara celebrele branzoaice
Rețeta de poale-n brâu moldovenești de la Jamila. Foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Rețeta de poale-n brâu moldovenești este una dintre cele mai căutate de gospodinele din toată țara. Plăcintele cu brânză și-au făcut un renume în multe restaurante și patiserii, iar secretul acestora va fi dezvăluit în rândurile de mai jos.

Pentru aluatul brânzoaicelor moldovenești îți trebuie 550 grame de făină, 300 de mililitri de lapte călduț, 50 de grame de unt, două gălbenușuri, 60 de grame de zahăr, coaja de la o lămâie, 10 grame de drojdie uscată și puțină sare.

ADVERTISEMENT

Pentru umplutură vei avea nevoie de 150 de grame de stafide, 500 de grame de brânză dulce de vaci, 70 de grame de zahăr, două ouă întregi, două linguri de griș, coaja de la o lămâie și semințele de la o păstaie de vanilie.

Rețeta de poale-n brâu moldovenești de la Jamila

Pune făina în bolul unui mixer împreună cu gălbenușurile și untul aflate la temperatura camerei. Untul trebuie să aibă minimum 80% grăsime.

ADVERTISEMENT

Pune și restul ingredientelor necesare pentru aluat în același bol până la lapte. Începe să mixezi la viteză mică și adaugă treptat laptele. Când laptele s-a epuizat, mărește viteza mixerului.

Lasă mixerul să frământe aluatul pentru aproximativ 10 minute. Trebuie să fie moale și suplu la atingere. Scoate aluatul din mixer.

ADVERTISEMENT

Pune aluatul într-un bol uns cu ulei până când dospește. Te poți apuca între timp de umplutură. Prima oară amestecă brânza bine de tot cu cele două ouă. Pe urmă, adaugă zahărul, semințele de la păstaia de vanilie. La sfârșit, după coaja de lămâie și stafidele, adaugă grișul.

Grișul va face amestecul un pic mai omogen. Dacă brânza este mai apoasă, grișul va absorbi umezeala.

ADVERTISEMENT

Cum împături plăcintele

Toarnă aluatul dospit pe blatul de lucru și taie-l în jumătate. Modelează fiecare jumătate într-o bilă. Ia una dintre bile și pune făină. Întinde-o, iar la nevoie poți să mai adaugi făină.

După ce ai întins bine foaia taie un pătrat de 30 pe 30 de centimetri. Poți folosi o riglă pentru asta. Taie apoi foaia în jumătate și apoi în sferturi cât să obții patru bucăți.

Pune din brânză în fiecare pătrat și începe să faci poalele-n brâu. Ia două colțuri și presează-le bine împreună, apoi pe celelalte două colțuri.  După ce ai dus colțurile în același punct, continuă să le presezi astfel încât să fii sigur/ă că nu se desprind.

La final, unge poalele-n brâu cu ou bătut și puțin lapte. Pune plăcintele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute. Poftă bună!

 

ADVERTISEMENT