Life

Rețetă de post. Sarmale cu ciuperci și orez, gustoase alături de mămăligă și ardei iute

11.12.2020 | 17:27
Reteta de post Sarmale cu ciuperci si orez gustoase alaturi de mamaliga si ardei iute
ADVERTISEMENT

Sarmalele se numără printre preparatele tradiționale românești, un fel de mâncare care nu lipsește de pe masa de sărbători și nu numai. Acum, în Postul Crăciunului, carnea poate fi înlocuită cu succes cu totul felul de ingrediente. 

Rețeta recomandată de FANATIK include ciuperci și orez, o umplutură care merge de minune perioada aceasta. Totodată, foile de varză acră pot fi înlocuite cu frunze de viță de vie, hrean sau ștevie, fără a se schimba prea tare gustul preparatului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sarmalele de post nici nu necesită prea multe ingrediente, acestea fiind găsite cu mare ușurință în bucătărie. Așadar, haideți, să vedem cum se face acest fel de mâncare, numai bun de savurat înainte de sărbătorile de iarnă.

Sarmale de post cu ciuperci și orez, o rețetă la îndemâna tuturor gospodinelor

Timpul de gătire al sarmalelor de post este, din păcate, la fel de mare ca cel al preparatului clasic. Concret, rețeta este gata în aproximativ 2 ore, fierberea în sine luând cel mai mult.

ADVERTISEMENT

Ingrediente necesare pentru sarmale cu ciuperci și orez: 

  • o varză murată de dimensiuni mari
  • 500 grame de ciuperci champignon
  • un pahar de orez
  • 150 ml suc de roșii sau pastă de tomate
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă albă mare
  • 1 rădăcină de  pătrunjel
  • 1 bucată mică de țelină
  • ulei de floarea soarelui
  • sare, piper negru măcinat și boia de ardei dulce.

Mod de preparare sarmale de post cu ciuperci și orez

  1. Frunzele de varză se separă și se spală cu apă rece, în cazul sunt prea sărate. Se lasă la scurs circa jumătate de oră
  2. Orezul se alege, se spală bine și se lasă și el la scurs într-o sită
  3. Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina. Se spală bine toate legumele și se toacă mărunt sau se pot da prin răzătoarea mică
  4. Într-o tigaie adâncă se pune ulei de floarea soarelui la încins și se sotează legumele. Mai întâi se pune ceapa și apoi rădăcinoasele
  5. Se adaugă ciupercile curățate și tăiate mărunt, orezul și sucul de roșii
  6. Se lasă toate ingredientele pe aragaz, la foc mic, unde fierb circa 10-15 minute sau până când scade apa lăsată de ciuperci. Se amestecă bine să nu se lipească de tigaie sau să se ardă
  7. Când sunt gata legumele se ia tigaia de pe foc și se lasă la răcit. Ulterior, se asezonează cu sare, piper și boia în funcție de gustul fiecăruia
  8. Se îndepărtează cotoarele și nervurile frunzelor de varză și se toacă mărunt pentru a se așeza pe fundul unei oale. În felul acesta sarmalele nu se lipesc și nu se afumă
  9. Pasul următor este împachetarea sarmalelor cu compoziția obținută mai sus
  10. Sarmalele nu se strâng prea tare pentru că riscă să se spargă când ajung pe foc. Atenție: orezul se umflă la fiert!
  11. Sarmalele obținute se pun în oală pe straturi, între ele adăugându-se frunze de varză sau din cele tăiate mărunt
  12. Compoziția obținută se acoperă cu apă astfel încât sarmalele să nu fie fără lichid
  13. Oala cu sarmale de post trebuie să stea acoperită cu un capac pe toată durata fierberii
  14. În cazul în care apa scade se mai adaugă, astfel sarmalele fierb bine
  15. Sarmalele sunt fierte după circa 2 ore sau atunci când sunt bune la gust
  16. Se lasă la răcit tot cu capacul pus pe oală
  17. Sarmalele cu ciuperci și orez se servesc cu mămăligă caldă și cu ardei iute.
ADVERTISEMENT