Life

Rețetă de post: Turte pufoase la tigaie, ca la bunica acasă. Se fac rapid și sunt foarte gustoase

15.12.2020 | 19:38
Reteta de post Turte pufoase la tigaie ca la bunica acasa Se fac rapid si sunt foarte gustoase
Rețetă de post: Turte pufoase la tigaie, ca la bunica acasă. Se fac rapid și sunt foarte gustoase. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Turtele sunt niște plăcinte simple ideale în perioada postului, rețeta fiind una rapidă și fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot felul de arome. 

Această rețetă se face de generații întregi, gustul fiind unul delicios care te trimite cu gândul la copilărie. Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, având denumiri diferite în funcție de regiunea în care se pregătesc.

ADVERTISEMENT

Practic turtele sunt niște pâini mici și pufoase, în Oltenia fiind numite cocoace, în timp ce în alte zone poartă denumirea de scovergi. Așadar, turtele acestea simple și pufoase reprezintă o tradiție păstrată din moși-strămoși.

Turte, o rețetă simplă de post de făcut la tigaie

Totodată, turtele pregătite în zona Ardealului se fac din aluat foarte subțire și pot fi umplute cu varză, cozi de ceapă verde, cartofi cu ceapă sau chiar cu magiun.

ADVERTISEMENT

Ingrediente necesare pentru turte: 

  • 550 grame de făină albă de calitate superioară
  • 25 grame de drojdie proaspătă sau aproximativ 7 grame din cea uscată
  • 10 grame de sare
  • 1 linguriță rasă de zahăr
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 400 ml de apă caldă.

Mod de preparare turte. Pașii de care trebuie să ții cont:

  1. Toate ingredientele solide se amestecă într-un castron, așadar fără ulei. Se frământă totul până se formează un aluat moale, aproximativ 5 minute
  2. Sfat: Se toarnă inițial doar 350 ml de apă caldă. Dacă făina mai cere apă, atunci se mai adaugă și restul de 50 de ml
  3. La final se adaugă uleiul și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute
  4. Aluatul se strânge sub forma unei bile și se lasă la dospit. Castronul trebuie să fie acoperit cu un prosop curat și lăsat la cald
  5. Aluatul trebuie să-și dubleze volumul, să fie moale și să facă bășicuțe
  6. Compoziția obținută se împarte în patru părți egale a câteva 250 de grame fiecare
  7. Fiecare bilă de aluat se frământă și se întinde cu palma sau cu ajutorul unui sucitor
  8. Turtele crude se acoperă cu folie de plastic până când se prăjesc
  9. Turtele se pot prăji în tigaie sau în ceaun
  10. Pont: fundul tigăii trebuie să fie presărat cu puțină sare, iar focul să fie dat la minim
  11. Tigaia se acoperă cu un capac
  12. Turtele se lasă la copt circa 10 minute pe fiecare parte sau până când aluatul începe să se umfle și să se rumenească
  13. Turtele sunt gata! Spor la treabă!
ADVERTISEMENT