Life

Reţeta de prăjitură care îţi va aduce aminte de copilărie. Ai nevoie numai de ingrediente ieftine

Nu e nevoie mereu de un motiv bun pentru a prepara o prăjitură delicioasă, care să te trimită cu gândul la copilărie. Iată o rețetă care merită încercată.
18.11.2022 | 09:47
Reteta de prajitura care iti va aduce aminte de copilarie Ai nevoie numai de ingrediente ieftine
Rețeta simplă și ieftină pentru prăjitura cu gem. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Prăjiturile sunt delicioase, însă multe dintre ele necesită ceva mai mult timp de preparare, dar și o multitudine de ingrediente.

Rețeta pentru prăjitura simplă cu gem

Prăjitura simplă cu gem însă, nu e chiar atât de complicată. Rețeta este una foarte simplă, iar lista ingredientelor este și ea accesibilă.

ADVERTISEMENT

Poți prepara această rețetă ori de câte ori simți nevoia de ceva dulce și de asemenea, o poți păstra și câteva zile, fără a se altera și fără a avea nevoie de frigider.

Ingredientele pentru prăjitura cu gem nu sunt multe, iar cu siguranță o mare parte dintre ele le ai deja în casă, așa că nu va mai fi nevoie să mergi la magazin.

ADVERTISEMENT

Pentru prepararea blatului, ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 5 ouă
  • 120 g zahăr
  • 150 g făină
  • 30 g ulei
  • vanilie (1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract)
  • coajă rasă de lămâie
  • sare

Pentru umplutură, dar și pentru glazură, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400 g gem (de caise)
  • 30 ml suc de lămâie
  • 150 g zahăr pudră

Cum se prepară prăjitura cu gem

În ceea ce privește modul de preparare și aici lucrurile sunt destul de simple. Până în momentul în care cuptorul se va încinge la 170 de grade, ne ocupăm de aluat.

ADVERTISEMENT

Albușul se separă de gălbenuș și se bate bine alături de un praf de sare. Când albușurile s-au făcut spumă, de adaugă și zahărul, iar totul se amestecă din nou foarte bine.

Treptat adăugăm și gălbenușurile alături de zahărul vanilat, coaja de lămâie rasă, dar și sarea. De abia la final, după ce am amestecat totul bine, adăugăm și uleiul și mixăm din nou.

ADVERTISEMENT

Se adaugă apoi făina cernută, amestecăm iarăși, iar compoziția se va pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Netezim blatul bine și îl punem la cuptor, la temperatura de 170 de grade, unde se va coace timp de 15-18 minute, până trece testul cu scobitoarea.

Acum va începe și partea cea mai interesantă. Blatul se scoate din cuptor și se lasă să se răcească, iar după ce este răcorit, se taie în trei foi.

Prima foaie se pune pe un platou, sau pe o tavă și se adaugă două linguri pe gem pe suprafață. Pentru a știi cât gem să punem, prima foaie se unge cu 1/2 din gem, se acoperă cu foaia din mijloc, iar apoi se unge și ea cu gem și se acoperă cu capacul.

Capacul prăjiturii se va unge și el cu ultimele două linguri de gem pe acre le-am pus deoparte, practic aceasta fiind practic o parte din glazură.

Prăjitura trebuie lăsată măcar două ore la temperatura camerei, astfel încât gemul să se usuce, iar apoi ne apucăm de glazura finală.

Cum se prepară glazura cu lămâie

Se stoarce lămâie și se strecoară, iar într-un castron mic punem zahărul pudră. Adăugăm treptat peste el zeama de lămâie, iar totul se amestecă bine până când obținem un preparat cu o consistență precum cea a smântânii.

Putem adăuga mai multă zeamă de lămâie sau zahăr pudră, în funcție de ce fel de consistență ne dorim.

Glazura obținută va fi turnată peste ultimul strat de gem, iar totul se întinde cu o spatulă. Din nou, lăsăm două ore să se aerisească, însă nu într-un spațiu prea călduros și în niciun caz la frigider.

După ce prăjitura este gata o putem păstra și în bucătărie sau în cămară, nu este neapărat nevoie să o dăm la rece.

Dacă vrei un desert la fel de fresh, poți opta și pentru rețeta de prăjitură cu frișcă și cremă de vanilie.

ADVERTISEMENT