Life

Rețetă de savarină la tavă de la Jamila. De ce ingrediente ai nevoie

Vă prezentăm rețeta de savarină la tavă de la celebra bucătăreasă Jamila.
09.07.2021 | 16:07
Reteta de savarina la tava de la Jamila De ce ingrediente ai nevoie
Rețetă de savarină la tavă de la Jamila. Foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Rețeta de savarină la tavă este una dintre cele mai delicioase, iar Jamila cunoaște secretele preparării ei. Îți spunem în rândurile de mai jos de ce anume ai nevoie pentru acest desert.

Pentru savarina de casă vei avea nevoie de 400 de grame de făină, 5 ouă, 100 de grame de unt topit, puțină sare, 200 de mililitri de lapte, 30 de grame de zahăr vanilat și 10 grame de drojdie uscată. Aceste ingrediente sunt cele necesare pentru blat.

ADVERTISEMENT

Pentru siropul de savarină îți trebuie o jumătate de litru de apă, 200 de grame de zahăr și două linguri de esență de rom. Pentru jeleu, vei avea nevoie de 700 de grame de căpșuni, 200 de grame de zahăr și 25 de grame de gelatină.

Rețetă de savarină la tavă de la Jamila

Pentru decor îți trebuie 700 de mililitri de smântână pentru frișcă, 80 de grame de zahăr pudră și o lingură de esență de vanilie.

ADVERTISEMENT

Pune lapte cald într-un bol. Acesta nu trebuie să fie fierbinte, căci altfel va omorî drojdia. Dacă nu ai drojdie uscată, poți folosi un cubuleț de 20 de grame de drojdie proaspătă.

Amestecă laptele cu zahărul și drojdia, până când drojdia se dizolvă bine. Adaugă ouăle în aluat și amestecă folosindu-te de un tel. Adaugă și untul topit și răcit. Acesta poate fi călduț, dar nu fierbinte.

ADVERTISEMENT

Apoi e rândul să pui făina și sarea. Amestecă bine de tot până vei obține un aluat omogen. Dacă nu te mai ajută telul în această fază a preparării, poți apela la o lingură.

Acest aluat seamănă cu cel de cozonac, doar că este mai moale. Amestecă în jur de 5 minute cu toată forța cât să ai un aluat foarte suplu.

ADVERTISEMENT

Lasă aluatul la dospit. După ce aluatul a crescut, îndepărtează folia cu care l-ai acoperit. Trebuie să amesteci din nou ca să scapi de bulele de aer. Pune aluatul într-o tavă pentru cuptor.

Cum prepari siropul și frișca

Cuptorul trebuie setat la 180 de grade. Blatul trebuie să stea aproximativ 20 de minute cât să fie frumos rumenit deasupra.

Scoate blatul și lasă-l la răcit pentru jumătate de oră. Pentru jeleu, pune căpșunile într-o cratiță și adaugă zahărul. Pasează-le cu un mixer vertical.

Pornește plita și fierbe acest piure pentru 5 minute. Hidratează apoi gelatina într-un bol puțin mai mare. Amestecă foarte bine până obții folia de gelatină. În acest timp fierbe și piureul.

Adaugă gelatina în piureul de căpșuni până când se va topi în totalitate. Pentru sirop, pune apa la fiert. Adaugă zahărul și amestecă. Fierbe totul până zahărul se dizolvă complet. Oprește apoi focul și adaugă esența de rom și amestecă bine. Siropul este gata.

După ce blatul s-a răcit complet îl perforăm cu o scobitoare pentru ca siropul să intre bine. Va intra și puțin jeleu în blat. Savarina trebuie foarte bine însiropată, așa că folosește tot siropul fără ezitare.

Urmează ultimul pas: frișca. Pune smântâna rece într-un vas mare, adaugă zahărul pudră și esența de vanilie. Amestecă bine cu un mixer până când va fi tare și pufoasă. Pune frișca deasupra savarinei însiropate. Poftă bună!

 

 

ADVERTISEMENT