ADVERTISEMENT
Life

Rețetă de socată aromată, ca pe vremea bunicilor. Cea mai bună băutură naturală, făcută în casă

Autor: Andreea Stanaringa | 09.05.2021 | 15:26
Rețetă de socată aromată, ca pe vremea bunicilor. Cea mai bună băutură naturală, făcută în casă
Rețetă de socată aromată, ca pe vremea bunicilor. Cea mai bună băutură naturală, făcută în casă. Sursa foto: countryfile.com

FANATIK îți prezintă o rețetă de socată aromată, exact ca pe vremea bunicilor, acum că se apropie sezonul pentru această băutură. Socata are multe beneficii pentru sănătate și este apreciată de toți românii, mai ales datorită gustului inediat. 

ADVERTISEMENT

La începutul verii este cel mai bun moment în care să pregătești socata, în mai – iunie, pentru că atunci înflorește socul. Pentru ca băutura să-ți iasă cât mai bine și să fie aromată, ai nevoie de flori proaspete. Poți păstra florile într-un loc răcoros, dacă vrei să faci socată și în anotimpul rece.

Ca să faci o rețetă de socată exact ca pe vremea bunicilor, florile trebuie culese la începutul înfloririi, altfel vor fi amare dacă se așteaptă prea mult. Iată cum poți prepara cea mai bună socată.

Rețetă de socată aromată, ca pe vremea bunicilor. Cea mai bună băutură naturală, făcută în casă

Se apropie vara, așa că este momentul perfect să treci în revistă câteva idei de rețete pentru lunile calde. Poți începe cu rețeta de socată, cea mai bună băutură de casă, încă din cele mai vechi timpuri.

ADVERTISEMENT

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, având denumirea botanică de Samabucus nigra, și înflorește începând cu luna mai până în iunie, chiar și iulie, potrivit libertatea.ro.

Sunt multe beneficii pe care le are această plantă. De exemplu, ceaiul de soc vindecă tusea, dacă ai o afecțiune a aparatului respirator. Socul este benefic și pentru reumatism sau boli ale aparatului urinar, dar și afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace. Ceaiul de soc se poate folosi și în curele de slăbire.

Socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. Această plantă poate ajuta la combaterea febrei, dar și blocajele la nivel psihic. Iată care este rețeta de socată aromată, ca pe vremea bunicii, cu care să te răcorești în această vară.

ADVERTISEMENT

Rețetă de socată, ca pe vremea bunicilor. De ce ingrediente ai nevoie

  • 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
  • 4 lămâi
  • 10 litri de apă
  • 1 kg de zahăr
  • 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă

Ce pași trebuie să urmezi pentru a face o socată aromată. Mod de preparare

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, care să nu aibă urme de grăsime. Se adaugă apa și lămâile tăiate felii, soarse bine de suc în apă. Dacă nu vrei ca băutura să aibă un gust amar, poți pune doar pulpa de lămâie și fâșii din coaja galbenă. Se acoperă borcanul și se lasă o zi.

ADVERTISEMENT

Pentru rețeta de socată. a doua zi se adaugă zahărul și boabele de orez sau drojdia, se amestecă bine, după care se acoperă borcanul. Se lasă la fermentat timp de 3-4 zile. Borcanul nu se închide complet, pentru ca socata să „respire”, iar compoziția trebuie amestecată cel puțin de două ori pe zi.

Atunci când apa devine gălbuie, iar mirosul este plăcut, se strecoară sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop sau capac, închise ermetic, apoi se depozitează într-un loc întunecos și răcoros.

ADVERTISEMENT

Nu se agită recipientul înainte de deschidere, pentru că socata devine acidulată în sticle. Se servește rece și se pot adăuga câteva frunze de mentă pentru un plus de prospețime.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!