Life

Rețeta de varză a la Cluj preparată de chef Florin Dumitrescu. Ce trebuie să știe gospodinele

Îți prezentăm rețeta de varză a la Cluj preparată de Florin Dumitrescu, cel mai cunoscut preparat tradițional din județul transilvănean.
20.06.2021 | 14:09
Reteta de varza a la Cluj preparata de chef Florin Dumitrescu Ce trebuie sa stie gospodinele
Rețetă de varză a la Cluj de la Florin Dumitrescu. Foto: capturi Youtube
ADVERTISEMENT

Rețeta de varză a la Cluj a lui Florin Dumitrescu este una dintre cele mai căutate de gospodine, mai ales de către cele din Ardeal. Este unul dintre preparatele cu care clujenii se mândresc. Se face destul de ușor, însă trebuie să fii atent/ă la anumite lucruri.

Chef Florin Dumitrescu și-a dezvăluit o parte dintre rețete pe Youtube, iar una din cele mai vizionate este cea de varză a la Cluj, urmărită de mai bine de 40.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Bucătarul de la Chefi la cuțite a prezentat ingredientele pentru această rețetă de sarmale de compuse, dar și cum trebuie preparată pentru a ieși ca la carte.

Rețeta de varză a la Cluj a lui Florin Dumitrescu

Pentru această rețetă ai nevoie de varză murată, carne tocată și orez. Pune la călit varza murată împreună cu afumătură. O jumătate de varză este destulă. Aceasta trebuie mărunțită bine cu ajutorul unui cuțit.

ADVERTISEMENT

În legătură cu afumătura, poți opta pentru un cotlet țărănesc. Îți mai trebuie și un cățel de usturoi. Dă drumul la tigaie și toarnă înainte de călire ulei de floarea soarelui.

Tot în tigaie e bine să pui câteva frunze de mărar împreună cu varza mărunțită și afumătura tăiată cubulețe.

ADVERTISEMENT

Amestecă carnea tocată (amestec porc-vită) cu trei căței de usturoi tocați mărunți într-o altă tigaie încinsă cu ulei de floarea soarelui.

„Călim totul, îl ducem aproape în punctul de a fi gătit, iar în momentul în care vrem să băgăm la cuptor, doar să se împrietenească aromele între ele”, este sfatul dat de Florin Dumitrescu legat de acest preparat ardelenesc.

ADVERTISEMENT

Mâncarea poate fi consumată cu smântână, la fel ca sarmalele

Peste carnea tocată și usturoi poți presăra puțin cimbru uscat. Încearcă să separi carnea, să nu fie bloc. Pune sos de roșii peste. Separat, fierbe orezul. Este bine ca acesta să aibă bobul rotund.

Așază mai întâi varza călită cu afumătură într-o tavă, iar lângă adaugă amestecul de vită-porc. Sosul gras obținut din sucul natural al cărnii, sosul de roșii și ulei se pune peste varză pentru un plus de savoare.

Așadar, e mare greșeală dacă arunci sosul rămas de la carnea gătită. Acela practic îi va da tot gustul specific acestei rețete! În locul rămas liber în tavă, adaugă orezul fiert. Grăsimea poate fi dată puțin și peste orez.

Pune tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 30 de minute. După ce e gata, poți să pui puțină smântână și câteva frunze de mărar deasupra. Poftă bună!

 

 

 

ADVERTISEMENT