Rețetă de weekend. Plăcintă cu brânză sărată, un aperitiv de nota 10

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
29/05/2020, 16:03
Rețetă de weekend. Plăcintă cu brânză sărată, un aperitiv de nota 10
Rețetă de weekend. Plăcintă cu brânză sărată, un aperitiv de nota 10. Sursa foto: Pinterest.com

Nimeni nu poate rezista unei plăcinte cu brânză sărată începând de la mirosul pe care-l emană în bucătărie. Acest aperitiv se poate servi atât cald, cât și rece fiind un preparat foarte versatil.

Rețetă pentru weekend: plăcintă cu brânză sărată

Plăcinta este unul dintre preparatele care se poate găsi la târgurile de bunătăți, cât și la patiserii, cea recomandată azi fiind una cu brânză sărată. Amestecul generos de brânză de vaci cu telemea și smântână face din plăcintă un adevărat deliciu culinar.

Acest preparat se poate face nu numai cu brânză, ci și cu amestec de carne, legume sau fructe, însă cea mai gustoasă este fără doar și poate cea cu brânză… sărată. Și dacă mai pui și o legătură de mărar în compoziție atunci plăcinta va dispărea din farfurie într-o clipită.

Ingrediente necesare pentru plăcinta cu brânză dobrogeană: 

  • un pachet de foi de plăcintă subțiri, nu din cele de foietaj
  • 1 kg brânză de vaci cu o concentrație cât mai mare de grăsime
  • 350 grame de brânză sărată, poate fi de burduf sau telemea (de vacă sau de oaie)
  • 400 grame de smântână grasă
  • 150 grame de unt topit
  • 5 ouă
  • sare, după gust
  • o legătură de mărar, opțional.

Mod de preparare plăcintă tradițională cu brânză sărată

  1. Brânza de vaci se fărămițează într-un castron mare peste care se adaugă o bucată de brânză de burduf
  2. Telemeaua se dă prin răzătoarea fină
  3. În castron se mai adaugă smântână și cele 5 ouă întregi
  4. Se amestecă toate ingredientele cu ajutorul unei linguri de lemn
  5. Se condimentează în funcție de gustul fiecăruia. Fiind vorba de o plăcintă aperitiv este bine să fie suficient de sărată
  6. Se poate adăuga aici și mărarul tocat mărunt, opțional
  7. Umplutura pentru plăcintă se lasă deoparte, iar între timp ne vom ocupa de foi
  8. Acestea se împart în 3 teancuri a câte 5 foi, asta înseamnă că plăcinta dobrogeană va avea 3 straturi de foi și 2 de brânză
  9. Untul se topește într-o cratiță, iar apoi se va amesteca cu puțin ulei
  10. Amestecul de ulei cu unt se folosește pentru ungerea foilor. Pentru asta este nevoie de o pensulă
  11. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se pune primul strat de foi de aluat și se unge bine cu unt, iar apoi se adaugă amestecul de brânză
  12. Peste amestec se adaugă un alt strat de foi care se va unge de asemenea, cu unt și ulei
  13. Se toarnă și restul de brânză și se nivelează bine cu spatula, apoi se pune ultimul strat de foi
  14. Înainte de a băga plăcinta la cuptor se va secționa superficial cu un cuțit bine ascuțit
  15. Plăcinta cu brânză va sta cu cuptor aproximativ 40 de minute sau până când se rumenește deasupra. Poftă bună!

 

 

 

 

Închide ×