Rețeta de zacuscă ardelenească este perfectă pentru iarnă, atunci când ai poftă de ceva natural și aromat. Gospodinele din Ardeal folosesc legume crescute la țară, obținând astfel cea mai bună zacuscă, preparatul nelipsit din cămară.
Ardeii capia, vinetele și roșiile ar trebui să fie proaspete pentru ca zacusca să aibă un gust aromat și autentic.
Citește în continuare și află de ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi pentru a prepara această rețetă.
Zacusca este unul dintre felurile preferate de mâncare ale românilor atunci când își fac provizii pentru iarnă. Gospodinele din Ardeal folosesc legume proaspete și crescute natural pentru rezultate cât mai bune.
Pentru rețeta de zacuscă ardelenească ai nevoie de legume proaspete, dar și de fasole uscată și de condimente, pentru a-i da un gust unic.
E bine să respecți instrucțiunile de preparate pentru ca zacusca să iasă așa cum îți dorești și să te poți bucura de ea în anotimpul rece.
Se pun la copt ardeii capia, gogoșarii și vinetele pe flacăra aragazului. Se curăță apoi de coajă și se lasă la scurs. Se spală fasolea și se lasă la fiert în apă, cu puțină sare. Fasolea se scurge și se lasă la răcit.
Se dau legumele prin mașina de tocat sau prin blender. Ceapa trebuie spălată solzișori și se călește în ulei încins, până are o culoare aurie.
Se adaugă apoi ardeii, gogoșarii și vinetele, apoi se lasă cinci minute după ce încep să fiarbă. Se adaugă sucul de roșii și se lasă la fiert pentru încă zece minute.
Se adaugă fasolea tocată, frunzele de dafin, frunzele de dafin tocate mărunt, cu sare și condimente după gust. Acestea se fierb până când uleiul se ridică la suprafață.
În cuptorul încins se încălzesc borcane curate de 400 ml, în care se pune zacusca. Borcanele se lasă la sterilizat timp de 30 de minute. Se șterg apoi cu un prosop și se depozitează într-un loc răcoros.