Life

Rețetă de zacuscă cu vinete veche de 100 de ani. Secretul pe care puțini îl știu

Cum să faci cea mai bună zacuscă cu vinete și ardei. Rețeta a rămas neschimbată timp de 100 de ani.
09.09.2022 | 19:16
Reteta de zacusca cu vinete veche de 100 de ani Secretul pe care putini il stiu
Rețeta de zacuscă veche de 100 de ani. Foto: retetesivedete.ro
ADVERTISEMENT

Chiar dacă rețeta nu este chiar una simplă, dacă urmezi în tocmai instrucțiunile vei obține cea mai bună zacuscă cu vinete. S-a păstrat neschimbată preț de 100 de ani și are un secret pe care puțini oameni îl cunosc.

Rețeta de zacuscă cu vinete care a rămas neschimbată timp de 100 de ani. De ce secret să ții cont dacă vrei să iasă ca la carte

Sezonul conservelor pentru toamnă a venit. Gospodinele au început să umple cămara cu borcane cu castraveți murați, gogoșari, dar și nelipsita zacuscă.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă se găsesc și în comerț, cele mai bune preparate sunt cele făcute acasă, iar pentru asta există numeroase rețete. 

Există, însă, o metodă de preparare pentru zacusca cu vinete care s-a păstrat neschimbată timp de 100 de ani. Nu este simplă, dar rezultatul final este unul care merită efortul.

ADVERTISEMENT

Pentru început, ingredientele de care vei avea nevoie sunt următoarele: 3 kilograme de vinete coapte, curățate și scurse foarte bine, 2 kilograme de ardei copți și curățați, 2 kilograme de ceapă albă, 3 litri de bulion de roșii, 500 de mililitri de ulei de floarea soarelui și sare după gust.

Important, înainte de a te ocupa de treabă, este faptul că este necesar să coci vinetele și ardeii la foc, pe grătar sau pe tablă, astfel, zacusca va dobândi un ușor miros de fum, ceea ce o va face și mai gustoasă.

ADVERTISEMENT

Cum se prepară zacusca cu vinete și ardei

După ce ai copt vinetele și ardeii conform indicațiilor de mai sus, le-ai curățat și scurs bine, toacă-le foarte mărunt. La fel se procedează și în cazul cepei.

Într-un ceaun mare se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa. Amestecă periodic până se călește, pentru ca nu cumva să se lipească.

ADVERTISEMENT

După aproximativ 15 minute, pune bulionul și lasă-le să fiarbă împreună pentru un alt sfert de oră. Între timp, într-un ceaun mai mic, pune un pic de ulei, ardeii și vinetele și lasă-le pe foc pentru un timp similar.

Ulterior, amestecă-le pe toate, adaugă sare și lasă zacusca să fiarbă 2-3 ore la foc mic. Este foarte important ca procesul de gătire să fie lent pentru a avea cel mai bun gust.

ADVERTISEMENT