Weekend-ul se apropie cu pași repezi. Dacă ești în căutarea unui desert simplu și rapid, încearcă una dintre rețelele cu care nu vei da greș niciodată, savarina.
Pe lângă faptul că este răcoros fiind potrivit pentru sezonul cald, acest desert se pregătește și foarte ușor. Dulce, cu o aromă subtilă de rom și cu frișcă din belșug, cu siguranță, savarina îți va aminti de copilărie.
Gustul savarinelor autentice este dat de aroma de rom, ingredient care nu trebuie să lipsească atunci când te apuci de pregătit acest desert pe cât de simplu, pe atât de rafinat.
Rețetă desert pentru acest weekend. Savarină ca-n copilărie
Foarte multe persoane aleg să cumpere de la cofetării savarine pentru simplu fapt că le este teamă că nu le vor ieși. Acest desert este însă, foarte ușor de făcut, așadar merită încercat acasă măcar o dată-n viață.
Siropul și frișca din abundență a acestui desert rafinat fac totul, însă dacă mai adaugi și puțină dulceață pentru decor va arăta cu totul spectaculos.
Ingrediente necesare pentru cojile de savarină:
- 440 grame de făină albă
- 300 ml lapte călduț
- 6 ouă de la care vom folosi doar gălbenușurile și un ou întreg
- 30 grame drojdie proaspătă
- 30 grame zahăr tos
- o jumătate de linguriță de sare
- coaja rasă de la o jumătate de lămâie
- 50 ml de ulei de floarea soarelui
- Ingrediente necesare pentru siropul desertului:
- 1 l de apă
- 500 grame zahăr tos
- 40 ml de rom
- coaja arsă de la o jumătate de lămâie
Ingrediente necesare pentru decor:
- 100 grame jeleu de fructe sau marmeladă
- 400 grame de frică naturală
Mod de preparare savarină. Pașii de care trebuie să ții cont:
- Prima oară se face aluatul pentru cojile de savarină. Într-un castron se pune drojdia cu o lingură de zahăr tos care se mixează puțin
- Se toarnă laptele călduț pentru a se desface drojdia în el
- Se adaugă și un sfert din făină peste drojdie și lapte și se amestecă bine până se formează o maia clasică
- Vasul se acoperă și se lasă la dospit circa 20 de minute (prima dospire)
- Separat, într-un alt vas, se adaugă gălbenușurile, oul întreg, 30 de grame de zahăr, sare și coaja rasă de la lămâie. Se amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui tel până devin spumă
- După ce s-a dospit aluatul se pot adăuga aceste ouă spumoase, restul de făină și uleiul. Nu este nevoie să fie mixat prea mult, ci doar să fie omogen întregul aluat
- Aluatul de savarină se lasă pentru a doua oară la dospit, de data asta pentru 30 de minute
- Formele de savarină unse cu puțin unt se pun într-o tavă, formele umplându-se cu aluatul dospit care mai trebuie lăsat încă 10 minute deoparte înainte de a fi date la cuptor
- Cojile de savarină urmează să stea la cuptor la o temperatură de 220 de grade Celsius circa 30 de minute sau până se rumenesc. Mare atenție, cojile trebuie întoarse pe ambele părți
- Se scot din forme când sunt gata și se lasă la răcit pe un blat aproximativ 2 ore
- Și acum să trecem la sirop. Într-o oală adâncă se pune apa la fiert cu 500 de grame de zahăr. Siropul trebuie să fiarbă 5 minute sau până se îngroașă
- Când este gata se adaugă și coaja rasă de la o jumătate de lămâie, romul adăugându-se numai când siropul este răcit complet
- Cojile de savarină se cufundă în oala cu sirop pentru a absorbi cât mai mult din el. Se scot cu ajutorul unei linguri perforate și se lasă la scurs pe un grătar
- Se taie câte un căpăcel la fiecare savarină pentru a se face spațiu pentru umplere
- Frișca naturală se bate cu o lingură de zahăr pudră și puțină vanilie. Se adaugă între cojile de savarină, iar apoi se decorează capacul cu jeleu de fructe. Poftă bună!