Hencleșul cu prune, numit și lichiu, te va trimite imediat cu gândul la copilărie, asta pentru că este un preparat care face parte din gusturile de pe meleaguri pitorești.
Prăjitura cu origini săsești nu se pregătește foarte greu, însă ai nevoie de mai bine de o oră de stat în bucătărie, dar nu vei regreta nicio secundă pentru că rezultatul va fi unul delicios.
Simplitatea desertului, dar și combinația savuroasă dintre ingrediente este una care te va face să încerci rețeta și cu alte ocazii, nu doar o singură dată.
Rețetă de hencleș cu prune. Desertul ardelenesc îți va încânta papilele gustative
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 de grame de făină
- 200 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 3 ouă de la care se folosesc numai gălbenușurile
- 20 de grame drojdie proaspătă
- 100 de grame de zahăr
- o jumătate de linguriță de sare
- 80 de grame de unt cu 80% grăsime
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță extract de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
Ingrediente necesare pentru crema de griș cu lapte și ouă:
- 500 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 200 grame de zahăr
- 60 de grame de griș
- 3 ouă
- jumătate de linguriță de sare
- o păstaie de vanilie sau extract de vanilie sau zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru finisarea desertului:
- 200 de grame de smântână
- 30 de grame de zahăr
- 15-16 prune coapte, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți
- 4 ouă de la care se folosesc numai gălbenușurile
- o lingură de zahăr pudră.
Mod de preparare lichiu cu prune. Pașii de care trebuie să ții cont:
- Aluatul se realizează din 100 de grame de zahăr peste care se adaugă drojdia proaspătă. Se freacă bine cele două și se adaugă 100 ml de lapte călduț
- Compoziția obținută mai sus se lasă deoparte pentru circa 5-10 minute
- Între timp cele 3 gălbenușuri se bat cu furculița împreună cu jumătate de linguriță de sare. Se adaugă drojdia care s-a activat și restul de zahăr
- Se adaugă coaja de la lămâie și restul de 100 ml de lapte și se amestecă totul foarte bine
- Făina se cerne într-un castron separat și se face loc la mijloc pentru că se vor turna toate ingredientele lichide de mai devreme
- Se încorporează totul cu o lingură până când aluatul devine vârtos, apoi se adaugă 50 de grame de unt topit, dar nu fierbinte, amestecat cu 30 ml de ulei
- Aluatul se frământă aproximativ 10-15 minute și se lasă la dospit într-un castron uns cu ulei. Trebuie să-și dubleze volumul
- Crema de griș se realizează punând 500 ml de lapte la fiert împreună cu păstaia de vanilie și semințele din interior, la foc mic
- Se îndepărtează păstaia și se adaugă jumătate de linguriță de sare și 100 de grame de zahăr
- Se toarnă grișul în ploaie și se lasă la fiert până când se îngroașă bine. Se lasă la răcit acoperit cu folie alimentară, iar când e rece se adaugă cele 3 gălbenușuri și se amestecă energic
- Aluatul care a crescut se întinde și se modelează într-o foaie de o grosime uniformă
- Foaia de aluat se unge pe toată suprafața cu unt moale și se lasă deoparte, într-un loc ferit de curent
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius
- Pentru crema de griș cu lapte și ouă se bat cele 3 albușuri până se formează o spumă consistentă, apoi se adaugă treptat cele 100 de grame de zahăr rămase și se amestecă bine
- Albușurile se bat cu zahărul până când se întăresc bine, iar zahărul s-a dizolvat complet
- Aproximativ un sfert din cantitatea de albușuri bătute spumă se adaugă peste grișul cu lapte amestecat cu gălbenușuri. Se omogenizează energic
- Amestecul de mai sus se răstoarnă peste restul din cantitatea totală de albuș bătut și se încorporează cu spatulă, cu mișcări lejere
- Foaia de aluat se pune într-o tavă, se toarnă crema de griș cu lapte și ouă și se nivelează bine suprafața
- Cele 4 gălbenușuri rămase se bat cu 30 de grame de zahăr și 200 grame de smântâna până se omogenizează
- Acest amestec se distribuie deasupra cremei de griș cu lapte, lingură cu lingură, până acoperă toată suprafața
- Pont: amestecul nu se toarnă dintr-o singură dată pentru că riscă să se ducă la fund
- Deasupra prăjiturii se pun prunele și se dă tava la cuptor pentru 35-40 de minute
- Desertul este gata când s-a rumenit frumos deasupra
- Prăjitura se lasă la răcit înainte de a fi porționată
- Poftă bună!