Life

Dulceață de gutui pentru iarnă. Rețetă tradițională foarte gustoasă

02.11.2020 | 21:12
Dulceata de gutui pentru iarna Reteta traditionala foarte gustoasa
ADVERTISEMENT

Dulceața este un preparat care nu trebuie să lipsească din nicio cămară, fiind ideală pentru sezonul rece. De data aceasta vom pregăti un desert rafinat din gutui rase, simplu și mai ales, sănătos pentru că nu conține conservanți. 

Gutuile au un gust excepțional și un miros apetisant, iar despre culoare… ce mai putem spune, este una specifică toamnei, galbenul fiind nelipsit din borcane. Preparatul de luni, 2 noiembrie 2020, va conține puțină lămâie care va lega mai bine compoziția.

ADVERTISEMENT

De asemenea, lămâia are rol de anticristalizare, adică previne zaharisirea siropului de zahăr. Totodată, acest citric previne înnegrirea fructelor. Iată, așadar, mai jos care este rețeta de dulceață de gutui.

Rețetă de dulceață de gutui. Ingrediente specifice:

  • 500 de grame de gutui rase
  • 350 de grame de zahăr
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de baton sau vanilie sau un plic de zahăr vanilat, opțional
  • baton de scorțișoară, opțional.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare dulceață de gutui rase. Pașii de urmat:

  1. Gutuile se curăță de puf și se spală foarte bine. Se lasă la uscat
  2. Între timp se prepară siropul care se face din 100 ml de apă, puțină zeamă de lămâie și 3 felii din acest citric. Se pun la fiert într-o cratiță adâncă, fiind gata când trece proba cu picătura din farfurie
  3. Mai exact, stropul de sirop trebuie să-și păstreze forma de bobiță. Aveți grijă să nu caramelizați siropul
  4. În acest moment se dau gutuile pe răzătoarea mică cu tot cu coajă, apoi se pun în sirop ca să nu se înnegrească
  5. Aici se adaugă zahărul vanilat și scorțișoara. Se amestecă bine
  6. Fructele se pun la fiert timp de 1 minut, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit
  7. După ce s-a răcit timp de 15 minute se pune din nou la fiert încă 1 minut
  8. Se repetă procedură de 4 ori, după fiecare fierbere dulceața devenind mult mai legată. În acest fel zahărul nu se caramelizează și nu se zaharisește siropul
  9. Totodată, în timpul de răcire gutuile au timp să absoarbă din sirop și astfel se confiază
  10. Dulceața de gutui rase este gata când s-a răcit complet
  11. Batoanele de vanilie sau scorțișoară se scot din oală
  12. Dulceața se pune în borcane reci, dar nu înainte de a fi spălate și sterilizate
  13. Dulceața de gutui este potrivit de dulce și are o aromă spectaculoasă. Poftă bună!