Rețetă gogoși de post fără drojdie. Este desertul pe care îl iubește toată lumea. Ne amintește de copilărie, iar primele gogoși sunt mâncate mereu așa fierbinți, pe nerăsuflate.
Suntem în Postul Paștelui și este o perioadă perfectă în care putem să ne bucurăm de aceste dulciuri făcute în casă, în varianta lor de post. Este o rețetă simplă și rapidă, pentru care nu ai nevoie de drojdie.
Dacă dorești să le dai o aromă specială, poți pune coajă de lămâie sau ghimbir. Legat de umplutură, poți folosi ceva pe gustul fiecăruia din familie. De asemenea, dacă vrei să le mănânci simple, sari peste umplutură cu totul și pe prăjești pur și simplu.
Se pune margarina într-o cratiță, alături de ulei și de laptele de soia și se lasă pe foc până se topește complet. Separat, într-o altă oală sau castron, se combină făina cu zaharul, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și praful de sare.
Se iau ingredientele solide și se toarnă peste cele uscate. Se amestecă până când se obține un aluat ușor lipicios. Se iau una sau două linguri din această compoziție și se întinde aluatul respectiv cu degetele, ușor, pe o suprafață pe care ai presărat puțină făinî.
Se ia o linguriță cu umplutura preferată. Poți folosi magiun, gem de piersici, de căpșuni sau de vișine. Dacă nu reziști tentației, poți pune chiar și cremă de ciocolată sau de vanilie.
Se strâng bine marginile aluatului și se lipesc cât de bine posibil, ca să nu se desprindă. Se prăjesc gogoșile într-o tigaie pe care ai umplut-o cu ulei. Se încinge bine de tot și se lasă gogoșile să se prăjească doar câteva secunde pe fiecare parte, până când devin aurii.
Atunci când sunt gata, se scot pe o farfurie și se lasă puțin la răcit. Apoi, le poți pune într-un castron și să presari peste ele zahăr pudră din plin. Poftă bună!