Life

Rețeta ideală pentru Postul Sfintei Marii. Cum să faci cea mai bună tocăniță de vinete

O rețetă ideală pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Cum să faci cea mai bună tocăniță de vinete. Ingredientele sunt puține și simple.
07.08.2024 | 10:10
Reteta ideala pentru Postul Sfintei Marii Cum sa faci cea mai buna tocanita de vinete
Cum să prepari tocăniță de vinete. Sursa foto: Youtube
ADVERTISEMENT

Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante dintr-un an. Este binecunoscut faptul că într-o asemenea perioadă nu se pot consuma alimente de dulce, adică pe bază de lapte, ouă, brânză și carne.

Rețetă de tocăniță de vinete pentru postul Sfintei Marii

În schimbul produselor enumerate puteți opta pentru cele de post, adică pentru legume. Acestea nu sunt doar bune la gust, ci și pline de vitamine. Întăresc sistemul imunitar, reduc colesterolul și îți redau energia de care ai nevoie întreaga zi.

ADVERTISEMENT

Vei observa că prin consumul regulat de legume îți va fi redusă sau chiar eliminată pofta de dulce. Postul Adormirii Maicii Domnului nu este unul lung, de altfel. Durează doar 14 zile, adică două săptămâni și a început pe data de 1 august.

Pe data de 15 august se va prăznui Adormirea Maicii Domnului, care în popor se mai numește și Sfânta Maria Mare. Mai există și Sfânta Maria Mică, sărbătorită pe data de 8 septembrie. În această zi s-a născut Fecioara Maria și ar fi mai potrivit să se ureze ”La mulți ani!”.

ADVERTISEMENT

Se spune că prin post ne purificăm nu doar organismul, ci și sufletul. Așadar, rețeta de tocăniță de vinete la care facem referire este compusă din: 2 vinete mari, 1 linguriță de vârf de oregano uscat, piper, 1 ceapă roșie mică, 2 căței de usturoi, 1 legătură mică de pătrunjel, 1 lingurițe capere conservate, 1 mână de măsline verzi, 2/3 linguri de oțet și 5 roșii mari, coapte și tocate.

Modul de preparare

Mai departe, tocați tot ceea este necesar, inclusiv vinetele, cubulețe. Ulterior, se încălzește ulei de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu spre mare. Se adaugă vinetele, oregano, sare și piper și se ”scutură” tigaia până când vinetele sunt acoperite bine de ulei.

ADVERTISEMENT

Focul trebuie să fie mare, iar prăjitul lor nu ar trebui să dureze mai mult de 4, 5 minute. Când vinetele capătă o textură aurie, se adaugă și ceapa, usturoiul și tulpinile de pătrunjel. Acoperiți totul cu un capac și lăsați așa alte 5 minute.

Următorul pas presupune adăugarea caperelor, a măslinelor și a oțetului, peste restul legumelor precizate. După ce simțiți că oțetul s-a evaporat se adaugă roșiile. Acestea se lasă 15 minute la foc mic și se începe a se amesteca din când în când.

ADVERTISEMENT

La final, se completează totul cu sare și piper și se presară frunzele de pătrunjel deasupra. Totul se poate servi cu pâine sau mămăligă. Mai puteți asorta și un ardei iute. Cei dragi vor rămâne surprinși. Poftă bună!

ADVERTISEMENT