Rețeta de musaca grecească este puțin diferită, totuși, față de cea turcească. Prima conține un sos Bechamel extrem de delicios. De asemenea, sunt câteva mici diferențe și în ceea ce privește ingredientele și cantitățile folosite.
Procesul de gătit este aproape similar. De asemenea, o altă asemănare dintre cele două preparate culinare se referă la realizarea pe straturi.
Rețetă de musaca grecească
Ingrediente pentru o musaca grecească:
- 1 kilogram de carne tocată de vită sau amestec vită cu porc
- 400 grame de cuburi de roșii decojite
- 120 ml de vin alb
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă mare
- 1 linguriță de zahăr
- jumătate de legătură de pătrunjel
- jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
- un sfert de linguriță de oregano
- sare și piper
Ingrediente pentru sosul Bechamel:
- 700 ml de lapte
- 75 grame de brânză rasă
- 70 grame de făină albă
- 70 grame de unt la temperatura camerei
- 2 ouă
- 1 praf de nucșoară măcinată
Ingrediente pentru straturile preparatului:
- 100 grame de brânză rasă
- 4 vinete de dimensiuni medii
- 2 cartofi medii sau mari.
Cum se prepară o musaca grecească:
- Primul pas este realizarea sosului bechamel care se face într-o cratiță încăpătoare unde se topește untul și se adaugă făina peste
- Se adaugă treptat și laptele și se amestecă mereu cu o lingură de lemn
- Se pun și condimentele: sarea, piperul și nucșoara
- Aproape de final se adaugă brânza rasă, iar când este gata se acoperă cratița cu o folie alimentară pentru a se face crustă deasupra
- Al doilea pas este pregătirea sosului de carne. Într-o tigaie se călește ceapa măruntă până când se înmoaie, apoi se pune carnea tocată și se călește până își schimbă culoarea
- Se adaugă roșiile tocate mărunt, vinul, zahărul, usturoiul și condimentele
- Se amestecă totul foarte bine și se lasă cratița la foc mediu spre mic
- Carnea trebuie să fie făcută bine, iar pentru asta trebuie să stea pe foc circa 30-40 de minute
- Sosul bechamel trebuie să fie consistent, fără lichid
- Vinetele se taie pe lungime în felii de aproximativ 5 mm, apoi se lasă într-o sită până se elimină lichidul amar
- Vinetele se prăjesc în ulei de floarea soarelui până se rumenesc ușor. Se lasă pe un șervețel până se elimină surplusul de ulei
- Cartofii se spală bine, se curăță și se prăjesc în ulei încins. Se scot la rândul lor pe un prosop de hârtie
- Sosul bechamel se amestecă cu cele două ouă până se omogenizează compoziția
- Se trece la ansamblarea preparatului care se face într-un vas termorezistent. Se adaugă primul strat de vinete și peste unul de carne
- Se adaugă un strat de cartofi, apoi încă unul de carne și ulterior, un strat de vinete
- Se pune sosul bechamel deasupra
- Musacaua se pune la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius
- Mâncarea trebuie să stea în jur de 60 de minute la cuptor, conform divainbucatarie.ro.
- Cu 5 minute înainte să fie scoasă din cuptor se adaugă deasupra brânzeturile rase ca să se topească
- Spor la treabă!
Rețetă de musaca turcească
Ingrediente pentru o musaca turcească:
• 1 kg vinete
• 50 g ulei de măsline
• 250 gr carne tocată
• 2 cepe mici
• 2 roșii
• 2 lingurițe bulion
• 2 lingurițe sare
• 1/4 linguriță piper
• 1/2 cană apă și pătrunjel
Mod de preparare pentru musacaua turcească:
Mai întâi se curăță vinetele în fâșii și apoi se taie în felii de un cm grosime. Se călesc ușor în ulei. Când au devenit maronii se scot din tigaie. Atenție! Uleiul folosit pentru prăjirea vinetelor se păstrează.
Următorul pas: se pune un strat de vinete într-un vas. Ulteriorm, în uleiul păstrat se va căli și ceapa. După aceea se pune și carnea în tigaie. Nu mai mult de 8-10 minute.
Acum ajungem la momentul în care se adaugă bulionul, o roșie tăiată, sarea și piperul. Totul se acopera cu un capac și se lasă așa între 4 și 5 minute. Mai departe se adaugă apa și se amestecă bine.
Suntem atenți la momentul în care amestecul fierbe, dupa care apa este pusă peste vinete. Totul se acoperă cu feliile de roșii, se lasă la cuptor 30 minute. Coform, tcts.ro, se mai pune pătrunjel și se servește ferbinte.