Nimic nu este mai bun într-o zi de vară decât un desert delicios, ușor de preparat. Dacă ești în pană de idei, poți încerca să faci samali. Este desertul vedetă al Greciei, iar rezultatul îi va face pe toți să se lingă pe degete.
Grecii sunt renumiți pentru gastronomia lor. Se pot lăuda cu zeci de preparate delicioase, inclusiv cu deserturi de care se îndrăgostește toată lumea. Unul dintre ele este faimoasa samali.
Samali este una dintre prăjiturile reprezentative pentru Grecia. Chiar dacă lista ingredientelor este un pic cam lungă, samali se prepară foarte ușor. Rezultatul va fi, cu siguranță, un răsfăț pentru papilele gustative.
Pentru a prepara samali ai nevoie de 500 g de iaurt, 250 g de griș, 100g de griș fin și 4 linguri de ulei sau unt topit. Lista ingredientelor continuă cu 100 ml de apă, 2 g de mastic, 1 plic de zahăr vanilat, o linguriță de bicarbonat de sodiu și două linguri de zeamă de lămâie.
Pentru sirop, vei avea nevoie de 700 ml de apă, 350 g de zahăr și două linguri de sirop de glucoză. Vei completa lista ingredientelor cu două linguri de zeamă de lămâie și, opțional, poți folosi și o lingură apă de trandafiri.
Samali se prepară foarte ușor. Pentru început, va trebui să amesteci uleiul cu apa și cu iaurtul. Într-un robot de bucătărie, trebuie să pui zahărul, zahărul vanilat și masticul. Dacă ai ales să prepari samali fără mastic, poți sări acest pas.
În continuare, vei pune zahărul și vei amesteca totul cu un tel timp de un minut. După ce s-a scurs timpul, poți pune zeama de lămâie, bicarbonatul și grișul treptat. Toate ingredientele se amestecă, după care se acoperă și se pun la frigider pentru o jumătate de oră.
Între timp, cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade. Opțional, poți alege să ornezi samali cu migdale, însă, pentru asta, va trebui să crestezi prăjitura la suprafața pentru a pune migdalele. După acest pas, blatul de samali va fi băgat la cuptor pentru 40 de minute.
Samali nu este completă fără sirop, iar pentru asta va trebui să amesteci toate ingredientele, cu excepția apei de trandafir și a siropului de glucoză. Siropul se pune la fiert pentru 5 minute, după care se lasă la răcit.
Abia după acest pas se adaugă glucoza și apa de trandafir, în cazul în care ai optat pentru ea, căci aceasta este opțională. Blatul se însiropează cât timp siropul este călduț. Poftă bună!