Life

Rețeta pentru cel mai bun kurtos kalacs. Cât de simplu poți face acasă deliciosul cozonac secuiesc

Cea mai bună rețetă de kurtos kalacs. Nu ai nevoie de multă îndemânare pentru a face chiar tu acasă faimosul cozonac secuiesc.
18.12.2024 | 11:03
Reteta pentru cel mai bun kurtos kalacs Cat de simplu poti face acasa deliciosul cozonac secuiesc
De ce ai nevoie pentru a face kurtos kalacs chiar la tine acasă. Sursa foto: Pixabay

Nimic nu se compară cu gustul unui kurtos kalacs cald. De obicei, acest colac secuiesc se găsește, în această perioadă, la târgurile de Crăciun. Chiar dacă poate părea complicat de făcut, kurtos kalacs poate fi preparat inclusiv acasă.

Prima rețetă de kurtos kalacs este veche de peste 300 de ani

Kurtos kalacs sau cozonac secuiesc este unul dintre cele mai cunoscute deserturi din zona Transilvaniei. Acesta are o istorie bogată, care este strâns legată de comunitățile sucuiești din Transilvania.

Numele său nu este deloc ales la întâmplare. ”Kurtos” înseamnă în maghiară ”horn” și face referire la forma pe care o are acest desert. ”Kalacs” înseamnă în maghiară ”pâine dulce” sau ”cozonac” și face referire la gustul său.

Cea mai veche rețetă de kurtos kalacs datează din anul 1784 și a aparținutul contesei Maria Mikes. Kurtos kalacs se prepară în mai multe zone din Europa, iar în funcție de loc, acesta are și o altă denumire.

Kurtos kalacs este adorat de multe persoane și nici nu este de mirare. Interiorul său pufos asemănător unui cozonac, iar exteriorul crocant îl fac irezistibil. Acest cozonac secuiesc are mai multe toppig-uri și, indiferent de alegere, gustul este la fel de bun.

Cum să faci kurtos kalacs la tine acasă

Chiar dacă pare complicat de făcut acasă, există multe variante care te vor ajuta să prepari kurtos kalacs. Ai nevoie de sticle sau doze pe care să le folosești pe post de clasicul cilindru pe care se pune acest desert. Este important să le învelești în folie de aluminiu pe a rezista la cuptor și pentru a nu se lipi aluatul.

Sticlele și dozele pot fi înlocuite și cu alte obiecte, în funcție de ce ai acasă. Poți folosi sucitor sau chiar rolele de carton de la prosoapele de bucătărie. Similar sticlelor, acestea trebuie învelite în folie de aluminiu.

Pentru a prepara kurtos kalacs ai nevoie de 300 ml de lapte călduț, 30 g de drojdie, 100 g unt topit și 60 g de zahăr. Lista ingredientelor continuă cu 2 ouă, 750 g de făină, unt și zahăr pentru caramel.

Pentru început, făina se adaugă într-un bol mare. În mijlocul ei se va face o adâncitură, în care urmează să fie adăugate drojdia și laptele. Se amestecă ușor până când totul devine omogen. Aluatul obținut se va lăsa 15 minute pentru a se activa drojdia.

În alt bol, se pun untul, zahărul și ouăle și se amestecă foarte bine. Compoziția rezultată se toarnă peste făină și se amestecă până când totul devine elastic. Aluatul astfel obținut se lasă o oră la ”odihnit” pentru a-și dubla volumul.

După ce s-a scurs timpul, aluatul se întinde pe suprafața de lucru presărată cu făină. Acesta se va tăia în fâșii potrivite care, ulterior, vor fi înfășurate pe suportul improvizat din sticle, doze sau role de hârtie. Este important ca fâșiile să se suprapună.

După ce ai terminat, kurtos kalacs se bagă la cuptor pentru 20 de minute la 200 de grade. După primele 10 minute, acesta se scoate din cuptor și se unge cu unt și se tăvălește prin zahăr, apoi se bagă la copt pentru încă 10 minute.

Tags: