Dacă ț-e poftă de sarmale de pot, dar nu știi cum să le prepari ca să iasă cu adevărat delicioase, FANATIK îți recomandă să încerci o rețetă simplă și rapidă, care conține un ingredient secret care le conferă un gust aparte. Se prepară ușor și nu ai nevoie de o vastă experiență în bucătărie.
Sarmalele de post se numără printre preparatele preferate ale românilor, iar modurile de preparare sunt numeroase. Fiecare gospodină are secretele sale, dar dacă vrei să iasă cu adevărat delicioase, ai nevoie de un ingredient secret.
Este vorba despre bulgur fin, un amestec de boabe de grâu măcinate, fiind mai des întâlnit în Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Sud. Dacă nu l-ai mai folosit până acum în bucătăria ta, următoarea rețetă îți va veni în ajutor.
Pe lângă ingredientul deja menționat, ce reprezintă și o sursă de fibre, vitamine și vegetale, mai ai nevoie și de altele. Astfel, pentru cele mai bune sarmale de post îți trebuie: o varză de mărire medie, 2 căței de usturoi, jumătate de lămâie, o lingură de pastă de roșii, o lingură de pastă de ardei, 6 linguri de ulei și un praf de sare.
Pentru umplutura sarmalelor de post, necesare sunt: 250 de grame de bulgur, o ceapă de dimensiuni potrivite, o jumătate de linguriță de chimion măcinat, o linguriță de mentă uscată, o legătură de pătrunjel, 2-3 linguri de ulei, sare, piper și fulgi de chili, în funcție de gust.
Varza se curăță de primele frunze și se pune la fiert într-o oală cu multă apă și un praf de sare, timp de 8-10 minute. Se scoate varza din oală și se lasă la strecurat, apoi se desfac foile una câte una până când ajungi la 20 de frunze.
Centrul și cotorul se toacă mărunt și se adaugă pe fundul vasului unde vor fi puse ulterior sarmalele. Separat, într-o tigaie se pune la încins uleiul cu ceapa, care va sta la foc mic timp de 10-15 minute. Se adaugă chimionul, menta, pătrunjelul tocat și bulgurul.
Se condimentează cu sare, piper negru și chili. Se amestecă toate ingredientele până se omogenizează umplutura. Aceasta se pune ulterior în foile de varză și se rulează, astfel încât să nu se desprindă la fiert.
Sarmalele de post obținute se pun în oală, în straturi, peste varza tocată. Se adaugă o cană cu apă, în care se dizolvă pasta de roșii și de ardei. Apoi se adaugă usturoiul strivit și sucul de la lămâie. După care se mai pune apă astfel încât să acopere toate sarmalele, ulei și sare.
Deasupra se poate pune o farfurie cu fundul în sus, în așa fel încât sarmalele să se nu se ridice. Preparatul se ține se ține pe foc aproximativ 45 de minute. Este gata atunci când aproape tot sosul din oală a fost absorbit. De menționat este că sarmalele de post cu bulgur se servesc cu mentă uscată și cu fulgi de chili pe deasupra. Însă, la fel de gustoase sunt și cu iaurt.