Life

Rețetă pentru papanași pufoși și gustoși. Trucurile pe care trebuie să le cunoască orice gospodină

Vă prezentăm mai jos unul dintre cele mai faimoase deserturi din România.
26.10.2021 | 16:34
Reteta pentru papanasi pufosi si gustosi Trucurile pe care trebuie sa le cunoasca orice gospodina
Rețetă pentru papanași pufoși și gustoși. Trucurile pe care trebuie să le cunoască orice gospodină. Sursă foto: wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Papanașii prăjiți cu smântână și dulceață sunt extrem de apreciați atât de români, cât și de străinii care ne vizitează țara. Această gogoașă își are originea în imperiul Austro-Ungar. Mai târziu rețeta a fost adaptată în unele zone din Moldova.

Există un secret pe care toate gospodinele trebuie să-l cunoască dacă vor să obțină un preparat gustos.

ADVERTISEMENT

Aluatul trebuie să aibă o anumită densitate, iar aceasta depinde de brânza aleasă. Trebuie folosită de asemenea și o smântână de calitate.

Rețetă pentru papanași pufoși și gustoși. Trucurile pe care trebuie să le cunoască orice gospodină

Pentru a putea prepara acest desert delicios trebuie să țineți cont de câteva sfaturi. Brânza dulce de vaci aleasă trebuie să fie cât mai grasă și foarte bine scursă de zer. Dacă aceasta este apoasă se va folosi o cantitate mai mare de făină, iar papanașii nu vor ieși pufoși.

ADVERTISEMENT

Nu folosiți niciodată mai multă făină decât scrie în rețetă, chiar dacă aluatul este lipicios. Puteți folosi orice aromă vă place. 

Nu trebuie să frământați prea mult aluatul. Este suficient să amestecați doar până când toate ingredientele s-au amestecat. Acest desert se prăjește la moc mediu.

ADVERTISEMENT

Ingrediente

600 gr brânză dulce de vacă

3 ouă (2 întregi + 1 gălbenuș)

2 linguri zahăr

sare

2 linguri de griș

300 g făină

un praf de copt

coajă rasă de la o lămâie

smântână și dulceață

Mod de preparare

Se cerne făina. Se amestecă zahărul, sarea și ouăle, apoi se lasă să se odihnească timp de 10 minute. Se adaugă brânza de vaci care a fost bine scursă, făina, griș, praful de copt și mirodeniile (puteți folosi orice vă place). Se amestecă până se obține aluatul dorit.

Cu ajutorul unei linguri se formează mingi din aluat. Acestea se aplatizează cu palmele și se face o gaură la mijloc. Nu uitați să păstrați aluat și pentru decor.

ADVERTISEMENT

Se încinge uleiul într-o cratiță, apoi se prăjesc papanașii. Focul trebuie să fie mediu. Altfel, gogoșile se vor arde la exterior și vor rămâne crude în interior.

Papanașii se pup apoi pe un șervețel de hârtie pentru a se scurge. În acest timp prăjiți și bilele pentru decor.

Papanașii prăjiți se servesc mereu calzi. Se pune smântână pe margine, iar în mijloc dulceață (se poate folosi orice fel de dulceață).

ADVERTISEMENT