Life

Rețeta pentru prăjitura Acoperiș. Modul de preparare al desertului popular mai ales în zona Ardealului

Îți prezentăm rețeta pentru prăjitura Acoperiș una dintre cele mai populare rețete dulci din zona Ardealului.
11.06.2021 | 15:30
Reteta pentru prajitura Acoperis Modul de preparare al desertului popular mai ales in zona Ardealului
Prăjitura Acoperiș. Foto: 1000rețeteculinare.com
ADVERTISEMENT

Rețeta pentru prăjitura Acoperiș este ideală pentru zilele de sărbătoare ori dacă vrei să îți surprinzi familia într-o zi de weekend, când petreceți mai mult timp împreună.

Poți prepara această prăjitură pentru ziua de Rusalii. Îi va cuceri definitiv pe musafirii tăi, căci este extrem de gustoasă.

ADVERTISEMENT

Pentru foi vei avea nevoie de 250 de grame de zahăr praf, 50 de grame de unt sau 100 de grame de margarină, jumătate de kilogram de făină, 3 linguri de miere de albine, 4 linguri de lapte, 2 ouă, o lingură de bicarbonat de sodiu și două linguri de cacao.

Rețeta pentru prăjitura Acoperiș

Pentru cremă îți trebuie 4 budinci de vanilie, 1,5 litri de lapte, 250 de grame de zahăr, 250 de grame de unt. Vei mai avea nevoie și de 300 de grame de ciocolată menaj, 3 linguri de lapte sau frișcă și aproximativ 50 de grame de unt.

ADVERTISEMENT

Pune făina, zahărul și untul într-un vas și amestecă bine ingredientele. Adaugă apoi ouăle, mierea topită, laptele și bicarbonat de sodiu. Continuă să amesteci până vei obține un aluat omogen.

Împarte aluatul în două părți egale. În prima parte, adaugă cele două linguri de cacao. Amestecă din nou și împarte apoi aluatul în ale 12 bucăți egale din care vei coace pe dosul tăvii 12 bastonașe de mărimea ustensilei pentru gătit. Tava ar trebui să aibă dimensiunea 28×40 de centimetri).

ADVERTISEMENT

După ce s-au copt, pune bastonașele deoparte până le vei folosi pe hârtia de copt. Din cealaltă jumătate de aluat vei coace două foi pe dosul tăvii.

După ce scoți tava cu prima foaie coaptă, trebuie să o tai în trei fâșii pe lungime astfel încât fâșia din mijloc să fie cea mai lată. Pune cu grijă foile pe hârtia de copt după ce le desprinzi cu ajutorul unei spatule sau folosindu-te de un cuțit mai lung.

ADVERTISEMENT

Așa vei proceda și cu a doua parte de aluat. Urmează pregătirea pentru prepararea cremei. Spală bine vasele în care vei face crema, după cum urmează.

Cum se prepară crema

Pune cele 4 plicuri cu budincă de vanilie și zahărul într-un vas. Adaugă laptele rece și pune totul la fiert. Ia crema de pe aragaz în momentul în care compoziția începe să se îngroașe.

Când budinca s-a răcit de tot, adaugă untul și amestecă bine cu ajutorul unui mixer băgat la viteză medie.

Pe o tavă separat urmează asamblarea acoperișurilor de casă de la care vine și numele prăjiturii. Pune o fâșie mai lată. Peste ea, adaugă un rând de cremă și trei bastonașe (făcute cu cacao) unul lângă altul.

Așezarea bastonașelor despărțite de cremă depinde de imaginația ta. Poți să pui pe un rând două, trei sau doar un singurul, în funcție de aspectul pe care vrei să îl dai prăjiturii.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT