Sarmalele sunt unul dintre preparatele tradiționale ale românilor, printre cele mai îndrăgite, și le poți refuza doar dacă ești la un regim alimentar strict. De altfel, ele se regăsesc și în meniurile altor popoare, dar sub o altă formă. De ceva timp, a devenit virală o rețetă de sarmale turcești în foi de ceapă.
Dacă dorești să-i surprinzi pe cei dragi sau pe musafirii pe care îi aștepți la masă cu niște sarmale atipice, neînvelite în frunze de varză sau viță de vie, atunci în mod neapărat trebuie să încerci rețeta de sarmale turcești în foi de ceapă.
Pare o rețetă foarte complicată și ridică semne de întrebare cu privire la gust, dar află că nu este greu deloc să o faci, iar cei care au degustat-o au constatat că este foarte bună și sățioasă. Nu vei mânca ore bune după câteva sarmale în foi de ceapă.
Ingredientele se găsesc în orice lanț de magazine și sunt accesibile ca preț. Ai nevoie de: 4-5 cepe mari, cu straturi groase, 200 g de carne tocată, care poate fi de orice tip dorești, 100 g de orez, o legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt sau o legătură de mărar tocat mărunt.
Îți mai trebuie și o roșie mică, tăiată cubulețe sau o lingură de pastă de roșii, sare și piper în funcție de gust, o lingură de boia dulce sau iute, tot în funcție de cum preferi, 1 sau 2 lingurițe de scorțișoară, ingredient care va oferi un gust autentic turcesc.
Pentru sos ai nevoie de: 2 sau 3 linguri de pastă de roșii, 0 lingură de ulei de măsline, o lingură de zahăr, 250 ml apă călduță, sare și piper după gust. Care este modul de preparare? Primul pas presupune să cureți cepele și să le pui într-o oală cu apă clocotită.
Lasă foile de ceapă să fiarbă aproximativ 10 minute, până când se vor înmuia ușor. În acest mod foile se vor desprinde mai ușor pentru a fi umplute cu orez și se vor rula fără a se rupe. Scoate cepele din apă când vezi că sunt moi și lasă-le să se răcorească.
După ce s-au răcit, foile de ceapă se separă una de alta. Între timp, îți orientezi atenția către umplutură. Amestecă orezul spălat (bine ar fi să fie și fiert anterior) cu carnea tocată, cu pătrunjelul, cu mărarul, cuburile de roșii, cu sarea, cu piperul, boiaua și scorțișoara.
Frământă bine compoziția, în așa fel încât să se omogenizeze, iar aromele să se întrepătrundă. Următorul pas este să pui totul în foile de ceapă. O lingură de umplutură în mijloc va fi suficientă încât foile de ceapă să capete o formă frumoasă.
După ce le-ai umplut, adaugă foile de într-o cratiță și toarnă peste ele pasta de roșii amestecată cu ulei de măsline, zahăr, sare și piper și diluează totul cu apă călduță. Cratița se va pune pe foc și se vor lăsa sarmalele să fiarbă, la foc redus, vreme de aproximativ 30, 40 de minute. Verifică din când în când să nu se lipească.