Life

Rețeta perfectă pentru dulceața de agrișe! Secrete pentru a fi delicioasă

Dulceața de agrișe este unul dintre cele mai apreciate produse ale toamnei în zona Banatului și a Ardealului, fiind folosită mai ales la prăjituri și plăcinte.
03.10.2021 | 17:40
Reteta perfecta pentru dulceata de agrise Secrete pentru a fi delicioasa
Agrisele pot fi folosite pentru o dulceata delicioasa Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Dulceața de agrișe nu este greu de preparat și, dacă este respectată rețeta, succesul ei va fi cu siguranță unul mare, cu atât mai mult cu cât vine cu o aromă deosebită, dulce-acrișoară, potrivită pentru un desert ușor și rapid.

Rețeta perfectă pentru dulceața de agrișe

Dulceața de agrișe necesită câteva ingrediente cheie și, evident, bine proporționate. Astfel, conform Savori Urbane, pentru patru borcănele de 330 de grame de dulceață de agrișe este nevoie de 800 de grame de agrișe, tot atâtea de zahăr, 150 de ml de apă și, opțional, puțină vanilie.

ADVERTISEMENT

Evident, agrișele trebuie, înainte de preparare, să fie curățate și spălate cu mare grijă. Apoi se prepară sosul pentru dulceață din zahăr și 150 de ml de apă puse împreună la fiert până ajung la consistența dorită.

Odată sosul pentru dulceațăterminat, în vas sunt adăugate agrișele și vanilia și se lasă să dea în clocot, moment în care se stinge focul, se acoperă vasul cu o cârpă umedă și se lasă dulceața la răcit.

ADVERTISEMENT

După alte trei sau patru ore, cratița cu agrișe și sos, acum răcită, se pune din nou la foc până clocotește bine și sosul se leagă suficient (să ajungă la o temperatură recomandată de 105 grade Celsius).

Dulceața de agrișe nu se pune fierbinte în borcane

După ce borcanele sunt curățate și sterilizate, iar dulceața de agrișe a fost lăsată să se liniștească vreo 10 minute după cel de-al doilea clocot, rezultatul trebuie îmbuteliat. Dar, totul trebuie făcut cu mare atenție pentru că dulceața, spre deosebire de gem, nu trebuie să fie fierbinte în momentul în care se pune în borcane.

ADVERTISEMENT

Borcanele, după ce dulceața este pusă în ele, trebuie închise ermetic și așezate undeva la răcoare – într-o cămară e ideal.

Cu dulceață de agrișe se pot umple clătite, gogoși, dar și foi pentru prăjituri sau rulade pufoase de pandișpan sau plăcinte. De asemenea, dulceața de agrișe se folosește uneori și alături de fripturi suculente sau în combinație cu smântână pentru mâncăruri mai grele.

ADVERTISEMENT

Agrișele sunt foarte sănătoase

Când vine vorba de culoarea dulceții de agrișe, numită și bische sau cozmete, se poate discuta în funcție de agrișele folosite la prepararea ei, de la galben, verzui până la roșu aprins.

Interesant este că agrișele se pot folosi și pentru alte preparate în afară de delicioasa dulceață, iar în zona de vest a țării se fa chiar și supe sau sosuri, dar și jeleu.

Agrișele sunt printre cele mai sănătoase fructe care cresc și pe teritorul României fiind extrem de bogate în antioxidanți și au un conținut ridicat de vitamina  C. De asemenea, agrișele sunt bogate în substanțe nutritive, minerale și oligoelemente precum potasiu, fosfor, fier, calciu, zinc sau fluor și au un conținut caloric scăzut, de doar 44 de kcal la 100 de grame, fiind recomandate și diabeticilor pentru felul în care controlează nivelul glicemiei din sânge.

ADVERTISEMENT