Prăjitura cu prune caramelizate este o rețetă care cu siguranță ne aduce aminte de copilărie.
Este o rețetă clasică pe care o poate face orice gospodină. Se prepară din aluat sfârâmicios.
Este foarte gustoasă și cu siguranță puteți impresiona pe oricine cu ea.
Prăjitura cu prune caramelizate este perfectă pentru toamnă. Se face în doar câteva minute și nu sunt necesare foarte multe ingrediente. Dacă respectați toți pașii nu aveți cum să să greșiți. Se va folosi o tavă de copt cu diametrul de 24 cm.
Ingrediente
Pentru umplutură:
700 g de prune
50 g zahăr pudră
Pentru aluat
75 g de unt
175 g de făină de grâu
65 g de zahăr pudră
1 ou
2 linguri de coniac (doar dacă doriți)
1/2 linguriță de praf de copt
1 linguriță de zahăr vanilat, sau extract
Se spală bine prunele. După aceea se taie în jumătăți și se îndepărtează sâmburii. Se pot folosi orice fel de prune. Apoi, într-un bol se pune făina, zahărul pudră, zahărul vanilat și praful de copt. Se amestecă ingredientele uscate cu o lingură.
Untul, care a fost lăsat la temperatura camerei se taie cubulețe, apoi se pune peste ingredientele uscate din bol. De acum se amestecă aluatul cu mâna. Veți obține firimituri. Puneți coniacul și oul și amestecați din nou. După frământare se va obține un aluat omogen și nelipicios.
Nu se frământă foarte mult. Când este gata formați o bilă și apoi îl puteți întinde. Luați forma pentru copt, cu diametrul de 24 de cm și puneți în ea hârtie de copt. Apoi se întinge cu grijă și aluatul pe toată suprafața formei. Atenție! Grosimea aluatului trebuie să fie aceeași peste tot.
După aceea se aranjează prunele deasupra astfel încât să obțineți o floare. Înainte de a introduce tava la cuptor se presară zahăr din abundență peste prune.
Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 200 de grade. Prăjitura va sta în cuptor aproximativ 50-60 de minute. După ce s-a răcit se înlătură hârtia de copt și prăjitura se pune pe o farfurie. Apoi se taie și se poate presăra din nou zahăr dacă doriți.