Life

Rețetă Sanda Marin pentru Postul Paștelui. Șnițel din legume, mai bun decât cel din carne!

25.04.2021 | 11:59
Reteta Sanda Marin pentru Postul Pastelui Snitel din legume mai bun decat cel din carne
Rețetă Sanda Marin pentru Postul Paștelui. Șnițel din legume, mai bun decât cel din carne! Sursa foto: voxbiz.ro
ADVERTISEMENT

Postul Paștelui impune un regim alimentar sănătos, dar nu foarte apreciat de credincioși. FANATIK le vine în ajutor cu o rețetă de post, șnițel din legume, mai bun decât gătit din carne. Și când autoarea este celebra Sanda Marin, succesul e garantat! Ca și gustul!

Clasicul șnițel din carne este un fel de mâncare preferat de foarte mulți oameni, gurmanzi declarați sau mascați „în decor”. O variantă sănătoasă și foarte gustoasă este șnițelul din legume, pe care abia când muști prima oară din el realizezi că nu este din carne.

ADVERTISEMENT

Rețeta de post pe care v-o oferă FANATIK este din foarte cunoscuta, apreciata și… longeviva carte de bucate a Sandei Marin, editată în premieră în… 1936!

Rețetă Sanda Marin pentru Postul Paștelui. Șnițel din legume, mai bun decât cel din carne!

Născută în familia cărturarului Ion Simionescu din elita intelectualității ieșene în ultima lună a primului an din secolul 20, Sanda Marin (1900 – 1961), pe numele ei de botez Cecilia Maria, căsătorită cu doctorul în chimie Mihai Zapan, a adunat în prima ediție a cărții sale de bucate nu mai puțin de 10.000 de rețete culinare din imensitatea gastronomiei mondiale.

ADVERTISEMENT

Acea primă ediție a fost publicată în 1936 de editura „Cartea Românească”, al cărei director era la acea vreme era chiar tatăl său, Ion Simionescu, membru al Academiei Române din 1911, când avea 37 de ani.

Motto-ul primei ediții a cărții de bucate a Sandei Marin a fost „Când mâncarea e gustoasă, fericirea stă la masă!” și a avut prefața scrisă de eminentul epigramist, poet, scriitor, publicist, avocat și „gastronom iubitor de vinuri”, cum singur se autointitula, Păstorel Teodoreanu (1894 – 1964), „stâlp” de bază al boemei ieșene și bucureștene.

ADVERTISEMENT
Sanda Marin
Cartea de bucate a Sandei Marin a fost reeditată din 1936 de… 29 de ori! Cu tot cu rețeta de șnițel din legime! Sursa foto. stirimondene.fanatik.ro

Poate nu știați, dar de atunci, din 1936, „opera” Sandei Marin a fost reeditată de… 29 de ori! Ultima dată în 2009, 488 de pagini, ediție Integrală, la editura Humanitas, București.

Vi s-a făcut foame cu o introducere așa de lungă? Bine, să trecem atunci la fapte. Iată ce ne „spune” Sanda Marin despre cum și din ce se face șnițelul din legume. Rețetă de post tocmai bună pentru… Postul Paștelui!

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru șnițelul de legume

  • 4  cartofi
  • 2 linguri de maioneză de post
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • jumătate de varză mare
  • o mână de fasole
  • o mână de mazăre verde
  • 2 linguri de făină
  • 1 lingură de brânză de soia (tofu) rasă
  • 1 lingură de pesmet
  • 1 ceșcuță de untură (sau ulei) pentru prăjit
  • sare după gust

Mod de preparare a șnițelului de legume

  1. Opăriți varza.
  2. Fierbeți împreună sau separat, în apă cu sare, morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza opărită, fasolea verde şi mazărea boabe.
  3. Scurgeți bine, bine de apă legumele fierte şi tocați-le potrivit de mărunt pe toate, în afară de mazăre.
  4. Amestecați separat cele două linguri de făină cu cele două linguri de maioneză de post.
  5. Adaugați zarzavatul, brânza rasă şi sare după gust.
  6. Luați cu lingura din amestecul obținut și faceți chiftele rotunde cu mâna dată prin făină
  7. Turtiți apoi chiftelele în formă de şniţel pe un fund de lemn presărat generos cu pesmet.
  8. Rumeniți în untură (sau ulei) şi serviți șnițelele calde, cu piure (sau… cartofi prăjiți, după… plăcere) și cu salată verde, salată de roșii sau murături.

FANATIK vă urează POFTĂ BUNĂ!

  • „Doamna Sanda Marin, pe care nu am onoarea să o cunosc personal, este, desigur, o foarte bună gospodină. Nu mă îndoiesc că la domnia-sa acasă se mănâncă bine. Asta e, fără îndoială, meritoriu! Sunt sigur că, mulțumită domniei-sale, se va mânca bine, în orice caz mai bine decât înainte, în foarte multe case. și asta e și mai meritoriu! Pentru aceasta, o rog frumos să primească cele mai călduroase felicitări din partea mea, dar să-mi îngăduie ca, înainte de-a încheia aceste rânduri de prisos (cartea nu are nevoie de recomandare), să-i fac o confidență: urmez, de ceva vreme, un regim alimentar sever, pe care mă, silesc (după puteri) să-l calc cât mai rar. Din cauza domniei-sale, astăzi îl voi călca din nou și nu-mi pare rău…” – Păstorel Teodoreanu în prefața primei ediții a cărții de bucate a Sandei Marin (1936)
  • „Excelentă, de asemeni bogăției de rețete din întreaga lume, mi s-a părut ideea doamnei Marin de a complecta numeroasele rețete practice (se vede imediat că sunt verificate!) cu o colecție de menu-uri pe sezoane. Alegerea menu-ului e, pentru multe căsnicii, unul dintre cele mai penibile momente ale zilei, neîntrecut, poate, decât de acela al îngurgitării lui… La întrebarea «Ce mâncăm astăzi?» în cartea doamnei Marin veți găsi zilnic răspunsul. El poate fi modificat, desigur, dar gospodina nu se mai găsește în fața neantului” – Păstorel Teodoreanu în prefața primei ediții a cărții de bucate a Sandei Marin (1936)
ADVERTISEMENT