Rețeta de sarmale în foi de varză murată este ideală pentru Paște, cele mai îndrăgite fiind cele cu carne de porc pentru că au un alt gust. Acest fel de mâncare delicios merge de minune cu mămăligă caldă și ardei iute.
Rețetă de sarmale cu carne de porc și varză murată. Cum să le faci savuroase pentru Paște
Preparatul culinar este unul tradițional, care nu lipsește de pe masa marilor sărbători de peste an. În general, sarmalele sunt realizate destul de mici, în compoziție având pe lângă carne și alte condimente delicioase.
În plus, acest fel de mâncare poate conține și afumătură și piept crud de porc, care oferă un gust mult mai bun preparatului în sine.
Ingrediente pentru sarmale în foi de varză cu carne de porc:
- 500 grame de carne tocată de porc
- 500 ml suc de roșii sau bulion gros
- 250 grame de piept crud de porc, cu șoric
- 250 grame de afumătură (costițe, kaiser sau ciolan)
- 50 grame de orez
- 2 verze murate de dimensiuni medii
- 2 cepe medii
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui
- 1 foaie de dafin, opțional
- cimbru uscat
- boia dulce
- sare și piper
Ingrediente necesare pentru servirea sarmalelor:
- mămăligă fierbinte
- ardei iute
- smântână.
Mod de preparare sarmale în foi de varză cu carne de porc. Pașii de urmat:
- Varza nu trebuie să fie nici prea murată, nici prea sărată. Se aleg foile cu mare grijă
- Se pregătește carnea de porc, dar și afumătura
- Pieptul crud de porc se taie în felii și apoi în bucățele mai mici, la fel și kaiserul afumat
- Ceapa se curăță, se spală și se pune la călit într-o cratiță cu o lingură de ulei de floarea soarelui și un praf de sare
- Ceapa nu trebuie să se rumenească, ci doar să devină sticloasă
- Se adaugă orezul și se lasă la călit pentru circa 2 minute. Se amestecă constant să nu se prindă
- Se stinge focul și se dă deoparte cratița
- Peste carnea tocată se pune orezul cu ceapa care s-au răcit între timp
- Se asezonează cu sare, piper negru, cimbru uscat și 2 lingurițe de boia dulce. Se amestecă totul
- La acest pas se poate adăuga suc de roșii, opțional
- Pe fiecare foaie de varză se pune câte o lingură din umplutura obținută mai devreme
- Se rulează fiecare sărmăluță în parte și se împinge varza în capete pentru a nu ieși umplutura
- Sarmalele nu trebuie să fie foarte mari, mai degrabă mici
- Se ia o oală pe fundul căreia se pune o ceapă tocată, 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată
- Urmează un strat de afumătură și piept crud de porc, apoi se pun sarmalele
- Spațiile goale se umplu cu carne și kaiser
- Se continuă adăugarea de sarmale până aproape de buza vasului
- Deasupra se pune un strat de varză tocată și 2 crenguțe de cimbru
- Se poate pune aici și foaia de dafin
- Se toarnă sucul gros de roșii și zeama de varză diluată cu puțină apă
- Sarmalele trebuie să fie acoperite complet cu lichid
- Se pune oala pe aragaz, la fiert, pentru aproximativ 2 ore și jumătate
- Oala trebuie să fie acoperită în tot acest timp cu un capac
- La nevoie se mai adaugă câte o ceașcă de apă
- Sarmalele sunt gata să fie servite. Poftă bună!