Life

Rețetă simplă de colivă tradițională cu grâu sau arpacaș, pentru Moșii de Iarnă

05.03.2021 | 15:05
Reteta simpla de coliva traditionala cu grau sau arpacas pentru Mosii de Iarna
Cum să prepari coliva pentru Sâmbăta Morților. Sursa foto: bzv.ro
ADVERTISEMENT

În fiecare an, în Sâmbăta Morților, trebuie să duci la biserică, pentru sfințit, un colac mare, un blid cu colivă şi o sticlă cu vin, după care să mergi la cimitir, să cureți mormintele și să împarți pomeni în amintirea rudelor și prietenilor care au trecut în neființă.

Îți prezentăm o rețetă de colivă pe care o poți prepara foarte repede și ușor cu ocazia Moșilor de Iarnă. Trebuie doar să ții cont de două etape importante: seara, înainte de a merge la biserică, când se fierbe grâul sau arpacașul și dis de dimineață, chiar în ziua în care urmează să fie dată de pomană.

ADVERTISEMENT

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că sufletele rudelor și prietenilor ce au trecut de ultimul hotar al vieții pământești vin pe pâmânt şi se „hrănesc“ cu mireasma bucatelor pregătite de cei dragi.

Colivă tradițională cu grâu sau arpacaș. Cea mai simplă rețetă pentru Moșii de Iarnă

Pentru această rețetă, ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de grâu (arpacaș), 1 kg miez de nuci, 250 g zahăr, coajă rasă de la o lămâie, coajă rasă de la o portocală, scorțișoară, esență rom și zahăr pudră, pesmet din biscuiți, cacao și bomboane colorate pentru ornament.

ADVERTISEMENT

Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte, după care se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit.

De îndată ce începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică și nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel încât grâul sau arpacașul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și se adaugă puțină sare, zahărul, apoi se amestecă ușor cu lingura de lemn.

ADVERTISEMENT

Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, după care se răstoarnă grâul într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara, se poate curăța și miezul de nucă.

Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.

ADVERTISEMENT

A doua zi, dis de dimineață, se îndepărtează coaja grâului, dacă s-a format, după care se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală.

Toată compoziția se frământă bine cu mâna, iar compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă apoi pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros și se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră.

Coliva se poate orna acum, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.

ADVERTISEMENT