Simple, pufoase și gustoase, așa arătau cele făcute de bunicile noastre. În prezent, rețeta de gogoși poate fi schimbată după bunul plac, dar cele ca la gogoșerie rămâne preferatele tuturor.
Dacă vrei să știi care este secretul care le face să fie rotunde și „grase”, atunci aruncă un ochi în rândurile de mai jos. FANATIK îți spune cum să faci cât mai rapid acest preparat culinar.
Rețetă de gogoși. Cum să le faci pufoase și rotunde, ca cele ale bunicilor
Mai exact, secretul este unul cât se poate de simplu, la fel cum este și rețeta în sine. Totul ține de felul în care sunt modelate gogoșile, cum sunt tăiate.
Așadar, gogoșile se fac un ajutorul unui pahar sau se taie cu cuțitul, forma lor reușind să scoată la iveală niște produse pufoase și gustoase, exact ca cele ale bunicilor.
Ingrediente pentru gogoși:
- 500 grame de făină albă de calitate superioară
- 300 ml de lapte
- 30 grame de unt la temperatura camerei
- 30 grame de zahăr alb
- 25 grame de drojdie proaspătă
- 2 ouă
- coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală
- un praf de sare
- ulei pentru prăjit.
Mod de preparare gogoși simple și pufoase. Cum se fac:
- Făina se pune într-un castron încăpător peste care se adaugă circa 9 grame de sare și se amestecă bine
- Se pune și zahărul și se omogenizează totul
- Pont: zahărul alb poate fi înlocuit cu 4 plicuri de zahăr vanilat pentru o aromă mai intensă
- Laptele care a fost încălzit puțin se amestecă bine cu gălbenușurile de la două ouă, coaja rasă de la lămâie, untul topit și drojdia. Se amestecă foarte bine
- Compoziția de mai sus se toarnă în bolul cu făină și se omogenizează totul
- Aluatul se scoate pe masă și se modelează cu mâinile aproximativ 10 minute. În felul acesta se leagă bine glutenul din făină și gogoșile vor avea volum
- Aluatul se pune înapoi în castron și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă să se odihnească pentru circa 10 minute
- Sfat: aluatul nu trebuie să dospească
- Aluatul obținut se împarte în 12 bucăți egale, fiecare parte fiind formată sub forma unei bile cu mâna
- Bilele obținute se fac pe niște tăvi care au fost unse dinainte cu ulei și apoi se acoperă cu foile de plastic
- Aluatul se poate întinde și gogoșile se pot forma cu paharul, depinde de gustul fiecăruia
- Gogoșile deja formate se mai lasă la dospit pentru câteva minute, în felul acesta reieșind la final bombate
- Se pune ulei la încins într-o tigaie și se prăjesc gogoșile pe ambele părți
- Gogoșile se scot pe șervețel pentru a mai scăpa de excesul de grăsime
- Desertul se poate servi simplu sau cu zahăr pudră deasupra. Poftă bună!