Rețeta de humus de casă este foarte simplă, iar preparatul este unul delicios. Această gustare se poate consuma și în timpul postului deoarece conține doar ingrediente vegetale.
Provenit din bucătăria orientală, humusul este un preparat devenit popular în toată lumea datorită gustului delicios, dar și a beneficiilor pe care le are pentru sănătate.
Este o gustare ușoară, care nu e greu de preparat, potrivită și pentru perioadele în care ții post. Preparatul este unul bogat în nutrienți esențiali, iar 100 de grame de humus conțin aproximativ 420 de calorii.
Năutul reprezintă o sursă foarte bună de proteină vegetală și are un rol important în combaterea unor boli digestive și cardiovasculare.
Atunci când este combinat cu alte ingrediente pentru humus, precum uleiul de măsline sau usturoiul, este o alegere perfectă pentru a menține sănătatea generală.
Humusul conține acizi grași esențiali Omega-3, care contribuie la protejarea sistemului cardiac. Are, de asemenea, nutrienți care provin din tahini și năut.
Fierul, manganul, vitamina B6, manganul, cuprul și acidul folic se numără printre vitaminele și mineralele prezente în humus.
Fibrele prezente în năut au un rol important la reglarea procesului de digestie. Mai mult, ajută și la menținerea unui nivel echilibrat de lipide în sânge.
De altfel, humusul conține aminoacizi esențiali, precum triptofanul, fenilalanina și tirosina. Aceștia au un efect pozitiv asupra somnului, dar și a stării de spirit, notează dcnews.ro.
Pentru această rețetă, ai nevoie de 500 g de năut, sucul de la două lămâi și 100 ml de ulei, preferabil de măsline. Lista de ingrediente include 2 linguri de pasă de susan, 4 căței de usturoi și o crenguță de pătrunjel.
Deși humusul nu este greu de preparat, ai nevoie de mai mult timp pentru acesta. Dacă vrei ca procesul să nu-ți ia foarte mult, poți să folosești năut conservat, care are un gust destul de asemănător cu cel fiert proaspăt.
În cazul în care folosești năut uscat pentru această rețetă, acesta trebuie pus la înmuiat într-un vas cu apă rece, cu o seară înainte de a prepara humusul.
În următoarea zi, năutul trebuie bine scurs, apoi pus la fiert într-o oală cu apă. Atunci când boabele s-au înmuiat, le poți scurge din nou.
Năutul fiert se pune într-un blender sau robot de bucătărie. Se adaugă pasta de susan, sucul de lămâie și uleiul. Se mixează până când reușești să obții o pastă fină și omogenă.
Usturoiul pisat se adaugă peste amestec, apoi se mai mixează puțin pentru a încorpora toate ingredientele. Pasta obținută se pune într-un bol sau o farfurie.
Cu ajutorul unei linguri, poți face câteva șanțuri la suprafața acestuia, apoi poți turna deasupra o cantitate mică de ulei de măsline. La sfârșit, poți decora cu pătrunjel proaspăt. Dacă preferi, poți să adaugi și câteva felii de lămâie. Poftă bună!