Rețetă de mucenici moldovenești. Mucenicii sunt desertul tradițional servit an de an pe 9 martie când sunt sărbătoriți cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele din toată țara pregătesc aluatul pufos și aromat, numai bun de băgat la cuptor.
Mucenicii moldovenești se fac simplu, însă adevăratul secret constă în siropul în care aceștia trebuie să stea pentru a fi cu adevărat perfecți. Pentru a prepara un sirop dulce, perfect pentru ziua de 9 martie când sunt sărbătoriți mucenicii, ai nevoie de câteva condimente ce nu pot lipsi din compoziție.
Prima pe listă este mierea, dar și zahărul brun. Acestea conferă dulceața specifică și aroma de caramel inconfundabilă. Coaja de portocală și lămâie nu trebuie să lipsească din siropul pentru mucenicii moldovenești. Esențele de rom și de vanilie sunt obligatorii, atât în compoziția mucenicilor, cât și pentru sirop. Scorțișoara și nucșoara sunt alte două condimente care completează tabloul de arome.
Pentru aluatul de mucenici moldovenești nu ai nevoie de prea multe ingrediente:
Pentru sirop ai nevoie de:
Modul de preparare este foarte simplu. Trebuie să dizolvi drojdia în laptele încălzit ușor în prealabil. Adaugă și o linguriță de zahăr. Lasă compoziția să crească circa 10 minute. Ia un bol mare și amestecă făina cu zahărul, sarea, ouăle, untul și vanilia. Adaugă și compoziția de drojdie și frământă până omogenizezi toate ingredientele. Ar trebui să obții un aluat elastic pe care trebuie să îl acoperi și să îl lași la dospit circa o oră.
După ce aluatul a dospit, împarte-l în bucăți egale. Rulează fiecare bucată în formațiuni lungi și subțiri, apoi împletește-le în forma cifrei 8. Pune mucenicii formați într-o tavă pe care ai pus anterior o foaie de copt. Mai lasă-i la dospit 20 de minute, timp în care dă drumul la cuptor. Mucenicii moldovenești nu ar trebui să stea la cuptor mai mult de 30 de minute. Coace-i până devin aurii.
Între timp, prepară siropul. Fierbe apa cu zahărul și coaja citricelor timp de cinci minute. Adaugă și mierea, esențele și celelalte condimente. Siropul ar trebui răcit înainte de turnarea peste mucenici pentru ca aceștia să îl absoarbă mai bine. După ce și mucenicii sunt gata, toarnă siropul peste aceștia, unge-i cu miere și presară nucă. Tot ce mai ai de făcut acum este să îi savurezi alături de cei dragi într-o zi de mare sărbătoare.
Tradiția vorbește despre mucenici ca despre un simbol al credinței. Fiecare ingredient este asemuit unui mucenic care și-a dat viața pentru Dumnezeu și credință. În timp ce firul de făină simbolizează moartea, scorțișoara semnifică suferința prin care mucenicii au trecut. De asemenea, ingredientele și gustul dulce de la final simbolizează reușita și bucuria biruinței.