Life

Rețeta simplă de pâine de casă, cu care nu poți da greș. Secretul să iasă moale și pufoasă

Rețeta simplă de pâine de casă. Cum se face, pas cu pas.
09.10.2021 | 18:08
Reteta simpla de paine de casa cu care nu poti da gres Secretul sa iasa moale si pufoasa
Rețeta simplă de pâine de casă, cu care nu poți da greș. Secretul să iasă moale și pufoasă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Pâinea este poate cel mai cumpărat aliment și care se consumă cel mai repede în casele românilor, tocmai de aceea este bine să știi o rețetă de pâine, în cazul în care rămâi vreodată fără și dorești să mănânci.

Rețeta simplă de pâine de casă care nu dă greș

De asemenea, dacă îți faci propria pâine, acasă, știi toate ingredientele pe care le pui și va fi cea mai sănătoasă variantă pentru tine.

ADVERTISEMENT

Partea bună este că nu ai nevoie de multe ingrediente și este chiar simplu de făcut și poți face mai multe pâini în același timp, pentru a-ți ajunge mai multe zile, fiindcă ea se va menține proaspătă.

Ingrediente: 1kg făină albă și alte 5 linguri
350 ml lapte
350 ml apă
50 g drojdie proaspătă
50 ml ulei de floarea soarelui
2 linguri zahăr
o linguriță și jumătate sare

ADVERTISEMENT

Cum se face rețeta de pâine de casă, pas cu pas

Începem această rețetă de pâine prin a cerne făina albă într-un bol mare și pregătim maiaua.

Facem acest lucru prin a pune laptele și apa la încălzit, iar apoi amestecăm drojdia cu zahărul și punem cele cinci linguri rămase de făină și le combinăm.

ADVERTISEMENT

După aceea, punem încet amestecul de lapte până când se omogenizează. Lăsăm această compoziție deoparte pentru 15 minute, iar acesta își va dubla volumul, precizează Bucătăraș.ro.

Turnăm acest amestec în făina de mai devreme și amestecăm cu o lingură de lemn, adăugând treptat laptele cu apă. După aceea, începem să frământăm treptat aluatul de pâine de casă și începem să adăugăm puțin ulei în timp ce facem asta.

ADVERTISEMENT

Acesta trebuie frământat bine pentru 10 minute, până când nu se mai lipește de mâini. Apoi, ungem și aluatul cu ulei și îl lăsăm până își dublează volumul, adică circa o oră.

Când a trecut acest timp, răsturnam aluatul peste blat și îl tăiem în trei părți egale. Formăm câte o bilă din fiecare aluat și așezăm aluatul în tavă și îl crestăm în două locuri cu un cuțit.

La ce temperatură trebuie coaptă pâinea

Pâinea trebuie lăsată la un loc cald pentru circa 30 de minute, moment în care trebuie să dăm drumul și la cuptor, la o temperatură de 180° și pe treapta de jos a aragazului trebuie să punem o tavă cu apă pentru ca pâinea noastră să fie perfectă.

Aluatul trebuie copt pentru circa 25 de minute și apoi trebuie scoasă tava cu apă pusă mai devreme și pâinea trebuie pusă pe o treaptă de mai jos a cuptorului.

În timp ce pâinea se rumenește, amestecăm 50 ml de apă cu un strop de ulei într-o ceașcă și îl punem cu o pensulă peste pâinea fierbinte.

Apoi, ea trebuie acoperită pentru 10 minute cu un șervet curat. Din acest aluat îți vor ieși două pâini rotunde și o franzelă, deci destul pentru întreaga familie.

ADVERTISEMENT