Crenvurștii se numără printre alimentele preferate ale românilor. În comerț, există o mulțime de variante, însă, uneori, calitatea lor poate fi îndoielnică. Dacă vrei să pui pe masă cei mai buni crenvurști, iată cum îi poți prepara acasă!
Crenvurștii sunt unul dintre cele mai populare alimente. De obicei, românii îi consumă la micul dejun, fiind varianta ideală pentru a potoli foamea.
Nutriționiștii recomandă consumul moderat de crenvurști, mai ales că cei din comerț au o mulțime de aditivi și conservanți. Dacă nu poți renunța la ei sau pur și simplu vrei să consumi alternativa mai sănătoasă, tot ce trebuie să faci este să îi prepari acasă.
Crenvurștii de casă sunt mult mai buni decât cei din comerț. Chiar dacă nu vor avea același aspect perfect, cu siguranță, vor plusa prin gustul lor deosebit.
Pentru a face crenvurști de casă ai nevoie de 900 g de carne de porc, 300 g slănină de porc crudă, 200 ml de apă rece și 20 g de sare. Pentru a da gust crenvurștilor de casă, vei avea nevoie de 5 căței de usturoi pisați, 50 g de piper negru proaspăt măcinat, 3 g boia afumată, 5 g chimion măcină și 5 g de ienibahar măcinat. Nu în ultimul rând, vei avea nevoie de 2 m membrane naturale de porc și de un praf de nucșoară rasă.
Pentru început, va trebui să toci carnea și slănina. Este recomandat să folosești mașina de tocat carne cu o sită fină. Dacă vrei ca întregul amestec să fie și mai fin, poți opta pentru blender, însă, după tocare.
Carnea și slănina tocată fin se pun într-un bol încăpător, peste care se pun condimentele. Și anume, sarea, usturoiul pisat, boiaua, chimionul, piperul negru, ienibaharul și nucșoara.
Toate ingredientele se amestecă foarte bine, astfel încât condimentele să se mixeze perfect cu slănina și carnea. Treptat, va trebui să adaugi apă rece pentru ca întreaga compoziție să devină omogenă.
După acest pas, va trebui să te ocupi de membranele naturale de porc. Acestea trebuie spălate foarte bine cu apă rece, după care se recomandă să fie lăsate în apă cu oțet timp d 15 minute. La final, se clătesc foarte bine.
Pentru a face crenvurștii de casă, este necesar să montezi un tub special pentru cârnați la mașina de tocat. Membranele vor fi umplute cu grijă, fără să presezi excesiv. Pentru a rezista, acestea trebuie legate la capăt. Ca să fie mai ușor de consumat, poți răsuci crenvurștii la anumite intervale.
După ce i-ai terminat de pregătit, crenvurștii se pun la fiert timp de 15 minute. Aceștia pot fi supravegheați în timpul procesului de fierbere pentru a nu crăpa. Dacă vrei să aibă o aromă mai intensă, poți să îi afumi.