Life

Rețeta simplă pentru borșul tradițional. Cum prepari ingredientul cheie din ciorba ta preferată

O ciorbă nu poate să fie perfectă fără măcar o urmă de borș în ea. Cum prepari însă borșul acasă? Rețeta este una extrem de simplă.
05.02.2023 | 18:55
Reteta simpla pentru borsul traditional Cum prepari ingredientul cheie din ciorba ta preferata
Rețeta pentru borșul făcut în casă. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Borșul este un preparat care poate fi achiziționat și din comerț, însă gustul nu se compară deloc cu cel făcut în casă.

Din ce ingrediente se prepară borșul de casă

În primu rând, borșul făcut în casă nu conține aditivi, așa că este mult mai sănătos decât cel din comerț ca să nu mai vorbim de aroma pe care ciorba ta o va avea după ce îl vei utiliza.

ADVERTISEMENT

Din ce se face borșul? La baza lui stau huștele. Ce sunt acestea? Este vorba despre tărâțele de grâu care vor rămâne pe fundul sticlei după ce acrim borșul.

Acestea se păstrează și pot fi refolosite la următorul borș preparat în casă, fără a-i altera gustul, ci din contră, făcându-l chiar mai bun.

ADVERTISEMENT

Care sunt deci ingredientele necesare pentru prepararea borșului? Lista este următoarea:

  • o cană de tărâțe de grâu (de preferat bio)
  • o cană de mălai
  • 5-6 felii de pâine neagră, fie făcută acasă, fie din comerț, însă fără aditivi
  • apă plată (în niciun caz apă de la robinet)

Rețeta pentru cel mai delicios borș de casă

În ceea ce privește modul de preparare, borșul de casă nu îți va da prea mari bătăi de cap. Ce durează mai mult este timpul în care se lasă să se acrească, însă cel puțin la final de bucurăm de un preparat sănătos și delicios.

ADVERTISEMENT

În primă fază huștele vor fi păstrate într-un borcan de sticlă, la frigider, bine închis, pentru a putea fi utilizate ori de câte ori vrem să facem borș.

Mai departe, punem peste ele niște apă caldă și le lăsăm peste noapte, iar a doua zi adăugăm din nou apă fierbinte peste amestec. Totul trebuie făcut într-un borcan de sticlă și nicidecum un bol de plastic.

ADVERTISEMENT

Compoziția se amestecă cu o lingură de lemn, deci nu cu una metalică sau de inox, iar mai apoi se acoperă și se lasă la cald, astfel încât să se acrească. Acest lucru poate dura 1-2 zile, însă odată pe zi, compoziția trebuie amestecată din nou.

Borcanul de sticlă mai poate fi lăsat să se acrească și în bucătărie, însă trebuie ferit de orice fel de sursă de căldură. După preferințe, se mai poate adăuga și leuștean.

Poate că primul borș nu va fi la fel de acru cum te aștepți, însă cel de-al doilea cu siguranță va avea gustul mult așteptat și va fi perfect pentru a fi adăugat în ciorba ta preferată. 

ADVERTISEMENT