O porție de sarmale de post este cel puțin la fel de bună ca una clasică. Acest preparat clasic trezește amintiri din copilărie și strânge familia laolaltă. Numai mirosul este de ajuns pentru a te transpune în perioada în care bunica îi aduna pe toți în jurul mesei. Dar care este secretul care le face cu adevărat delicioase?
Sarmalele de post sunt, fără îndoială, un preparat clasic din bucătăria românească, îndrăgit de întreaga familie, dar mai ales de cei care care au amintiri legate de mesele de Crăciun, Anul Nou sau alte sărbători tradiționale.
Chiar dacă cele cu carne sunt mai populare, cele care nu conțin niciun produs de origine animală sunt la fel de apreciate. Acest preparat reprezintă o opțiune sănătoasă, dar totodată reconfortantă și plină de tradiție, fiind un fel de mâncare care amintește de copilărie, de momentele petrecute alături de familie, la masa de sărbătoare sau în zilele obișnuite.
Întreaga rețetă este construită pe principiul înlocuirii cărnii cu legume și orez, dar cu aceleași arome îmbietoare care fac sarmalele atât de speciale. Însă, pentru a obține niște sarmale de post deosebit de gustoase, trebuie să te asiguri că alegi ingredientele potrivite și chiar un truc la care bunicile apelau adesea.
Este vorba despre nucă, care adaugă un gust deosebit și o textură crocantă. Atunci când este pusă în compoziția pentru sarmalele de post, absoarbe aromele, dând preparatului o savoare mai profundă și mai bogată. Astfel, este un ingredient surprinzător, dar perfect integrat în rețeta de post.
Prin urmare, pentru rețeta tradițională de sarmale de post, vei avea nevoie de o varză murată mare, sau 2-3 varze mici, o cană de nuci măcinate sau tocate grosier, o cană de orez, o ceapă mare tocată fin și 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui.
Poți adăuga și un morcov dat pe răzătoare, pentru un plus de gust, împreună cu o linguriță de boia dulce și o linguriță de cimbru uscat. Nu uita de sare și piper după gust, precum și de o lingură de pastă de tomate.
Totodată, vei mai avea nevoie de 1 litru de suc de varză, dar poți folosi și apă, 2 foi de dafin sunt binevenite. Iar 1 linguriță de zahăr va da preparatului un gust echilibrat. Pentru un plus de aromă, nu ezita să adaugi puțin mărar.
Călește ceapa tocată fin în ulei până se înmoaie și capătă o nuanță aurie, apoi adaugă morcovul ras și lasă-le pe foc încă 3-4 minute. Pune orezul și încorporează-l bine în ulei și ceapă.
Adaugă boia, cimbru, sare și piper, apoi lasă-le să se prăjească încă 2-3 minute. Încorporează nucile măcinate și pasta de tomate, amestecând constant. Toarnă aproximativ 100 ml de suc de varză sau apă și lasă amestecul să fiarbă la foc mic până când orezul începe să se umfle, dar nu până la capăt, căci va continua să se gătească în sarmale.
Lasă apoi toată compoziția la răcit. Desfă frunzele de varză murată, taie cotoarele groase și porționează-le în bucăți suficient de mari pentru a înfășura umplutura. Când vorbim despre sarmale, indiferent dacă sunt de post sau nu, se împăturesc astfel: pune o lingură din amestecul de orez și nuci pe fiecare frunză de varză și rulează-le ferm.
Asigură-te că închizi bine capetele pentru a preveni desfășurarea lor în timpul gătitului. Pune sarmalele în straturi, într-o oală mare, cu câte o frunză de dafin între ele. Acoperă-le cu suc de varză sau apă, în care este bine să mai pui un praf de sare și o lingură de zahăr. Se lasă să fiarbă la foc mic, 2-3 ore.