Tradițiile sunt foarte importante pentru români, însă cea mai bună rețetă tradițională de tobă de casă este cea în care se folosesc produse de calitate și foarte multă dragoste.
Pregătit ca un aperitiv, acest fel de mâncare se realizează din carne de porc. De asemenea, se poate prepara inclusiv din carne de pui.
Rețetă de tobă de casă. Preparatul special pentru masa de sărbători
Toba de casă este asemănată foarte mult cu piftia doar că are mult mai multă carne în compoziție și mai puțină zeamă (gelatină).
Ingrediente pentru tobă:
- 2 picioare de porc
- 2 urechi de porc
- 2 rinichi de porc
- 500 grame de ficat
- 500 grame de burtă sau rasol
- 300 grame de carne macră de porc
- 1 inimă
- 1 limbă
- 1-2 bucăți de splină
- stomac de porc sau mațe groase de vită
- o rădăcină de țelină, pătrunjel ori păstârnac
- o ceapă
- un morcov
- foi de dafin
- sare și piper, în funcție de gustul fiecăruia
- usturoi, opțional.
Mod de preparare tobă de casă. Cum se pregătește pentru masa de Crăciun:
- Înainte de a pregăti rețeta de tobă de casă trebuie să speli din timp picioarele, urechile și rasolul de porc. Ulterior, se pârlesc bine
- Cele de mai sus se spală în mai multe ape pentru a fi perfect curate. Se pune sare peste ele și se lasă la rece până a doua zi
- Stomacul de porc sau intestinele de vită se spală cu apă rece și caldă, apoi se lasă în apă rece cu oțet și câteva felii de lămâie. Se lasă la rece
- Procedurile de mai sus duc la eliminarea oricărui miros specific
- A doua zi se spală bine toate ingredientele care se folosesc la tobă
- Se scurg ingredientele de sânge, apoi se adaugă carnea macră și se pun la fiert în apă cu sare
- Separat, într-un alt vas, se pun la fiert rinichii, splina, ficatul și inima tăiată în bucăți mai mici
- Limba de porc se curăță de impurități și se pune la opărit pentru 15 minute, în altă oală
- Se adaugă în această oală urechile și picioarele de porc
- Când începe să fiarbă carnea se dă focul mai mic și se adună spuma de câte ori este nevoie
- Se adaugă boabele de piper, foile de dafin și sarea
- Se lasă la fiert totul până când se desprinde carnea de pe oase și organele sunt bine fierte
- Carnea se lasă la răcit
- Condimentele se scot din oală când clipa în care se pregătește toba
- Carnea se taie în bucățile potrivite când este rece. Se amestecă cu condimentele dorite
- Se umplu intestinele cu bucățile de carne
- Zeama în care au fiert bucățile de carne se potrivește de sare și alte condimente. Aici se poate adăuga usturoiul
- Intestinele pline cu carne se leagă la capete sau se cos pentru a nu se desface în timpul fierberii
- Toba de casă se înțeapă în câteva locuri cu o scobitoare, în felul acesta nu pocnește când fierbe
- Se pune zeama răcită și se completează cu apă cât să fie acoperită complet toba
- Se fierbe la foc mic pentru circa o oră. Se înțeapă constant pentru a nu pocni
- Se scoate de pe foc și se așază pe un blat din lemn
- Carnea se poate presa cu ajutorul unor greutăți care se pun peste. Așa se prinde și forma specifică tobei de casă
- Aperitivul se lasă la răcit până a doua zi
- Spor la treabă!