Life

Rețeta tradițională de alivenci moldovenești pufoase. Cum le prepari ca pe vremea lui Ion Creangă

Rețeta tradițională de alivenci moldovenești pufoase. Cum le prepari ca pe vremea lui Ion Creangă. Află care sunt ingredientele necesare pentru acest desert.
28.08.2022 | 22:01
Reteta traditionala de alivenci moldovenesti pufoase Cum le prepari ca pe vremea lui Ion Creanga
Rețeta tradițională de alivenci moldovenești pufoase. Sursa foto: Pinterest/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rețeta tradițională de alivenci moldovenești pufoase este ușor de preparat, iar ingredientele pe bază de lapte ar trebui să fie proaspete. Alivencile pot fi servite ca desert, iar membrii familiei cu siguranță le vor aprecia.

Rețeta tradițională de alivenci moldovenești

Alivencile moldovenești sunt delicioase, se prepară ușor și ai nevoie de puține ingrediente. Ar fi bine ca laptele și brânza de vaci să fie proaspete dacă vrei ca rezultatul să fie cel mai bun.

ADVERTISEMENT

Ingredientele sunt la îndemâna oricui și ai nevoie atât pentru blat, cât și pentru umplutură. Este important să respecți pașii și cantitățile pentru ca rețeta să-ți iasă perfect.

Consultă lista de mai jos și vezi de ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare pentru alivencile moldovenești, potrivit stiridiaspora.ro.

ADVERTISEMENT

Ingrediente

  • 1 litru de lapte proaspăt cu 2% grăsime
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 300 g mălai
  • 500 g brânză de vaci
  • 300 g smântână cu 20% grăsime
  • 5 ouă
  • 50 g făină albă de grâu
  • un plic de zahăr vanilat
  • sare de mare iodată (după gust)
  • coajă de portocală

Pentru umplutură: 

  • 200 g zahăr
  • coajă de lămâie
  • 5 ouă
  • dulceață (după gust)
  • zahăr pudră (după gust)

Alivenci moldovenești tradiționale. Mod de preparare

Într-o cratiță se pun la fiert laptele, untul, zahărul vanilat și sarea. Atunci când laptele dă în primul clocot se pune mălaiul și se amestecă continuu pentru a nu se forma cocoloașe.

ADVERTISEMENT

Focul se oprește după aproximativ 5 minute și se lasă totul la răcit.

Într-un bol se pun brânza dulce, smântâna, gălbenușurile, făina, zahărul și coaja de lămâie și de portocală. Se amestecă până când se topește zahărul.

Atunci când se răcește terciul de mălai, se adaugă amestecul de brânză și albușurile bătute spumă. Se amestecă totul până la omogenizare.

ADVERTISEMENT

Compoziția se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor, la 170 °C, timp de 45-50 de minute.

Alivencile moldovenești se servesc pufoase și fragede cu dulceață și smântână, la care se adaugă zahăr pudră după gust. Poftă bună!

ADVERTISEMENT